– Det blir som en tyst minut för Sollefteå, säger Tova Modéen, och berättar att idén att affärerna skulle hålla stängt kom när hon började prata med en annan förälder vid hämtning på förskolan. 

Affärerna stänger i samband med att det i morgon lördag hålls en stor manifestation mot den planerade avvecklingen av Sollefteå sjukhus.  

– Det här tar inte slut även om politikerna tar beslutet 11 mars. Kampen fortsätter tills de öppnar upp allting igen. Det ska politikerna veta – vi kommer att kämpa tills djävulen tar oss, säger Tova Modéen. 

Affärerna stänger

Eftersom hon just nu är föräldraledig från jobbet på hemtjänsten har hon den senaste veckan lagt tid på att kontakta alla affärer i Sollefteå för att förmå dem att stänga en timme, vilket Tidningen Ångermanland var först med att berätta.

– Jag har ringt runt som en dåre! Jag tror att de har sett en chans att dra sitt strå till stacken. Jag vet att de stora affärskedjorna sen haft kontakt med varandra så att de alla håller stängt. Det gäller både affärerna på Storgatan och de stora matkedjornas butiker.  

Karavan med epa-dunk

Under manifestationen kommer det att hållas en marsch, företagsbilar från staden kör för att visa sitt stöd – men först kommer en lång karavan med epa-bilar. 

– De har fiskat in de som har det bästa ljudet – det ska dåna. Det kommer att bli maffigt, mycket bilar och mycket folk, tal och uppträdanden utanför sjukhuset. 

Förslaget klubbas 11 mars

Kampen för sjukhuset i Sollefteå har pågått i över tio år. I åtta år har sjukhuset ockuperats av invånare i protest mot att BB och förlossningen lades ner. Nu kommer nästa steg. 

11 mars väntas regionen klubba ett förslag – vilket majoritetspartierna S, M och C står bakom – som innebär att intensivvårdsavdelningen, barnsjukvård och all opererande verksamhet försvinner från Sollefteå sjukhus. Framöver ska sjukhuset endast ha fokus på multisjuka äldre.  

”Kan man bo kvar?”

146 tjänster påverkas enligt förslaget. Sannolikt fler, säger Kommunal, som ännu inte vet hur många medlemmar som berörs. Vad de vet är att de 146 handlar om vårdpersonal, sedan tillkommer personal inom städ, kök, sterilcentral och transport. 

– Generellt är det en stor oro och mycket frustration över att man inte blir lyssnade på. Inte bara för de egna jobben utan om hur det ska bli. Kan man bo kvar? Det påverkar hela tillvaron, säger Eva-Marie Claesson, sektionsordförande Kommunal Västernorrland. 

Påverkar hela regionen

Planerna påverkar medlemmar och arbetsmiljön i hela regionen, poängterar hon.  Medlemmar i Sollefteå riskerar arbetslöshet och dessutom kommer trycket att öka på personalen på sjukhusen i Örnsköldsvik och Sundsvall, som ska ta över verksamheterna som läggs ner.  

– Redan i dag har de en arbetsmiljö som är svårt ansträngd, det är korridorvård och de har svårt att bemanna. Varken Örnsköldsvik eller Sundsvall har resurser att axla verksamheterna som försvinner från Sollefteå. 

Nära att dottern föddes i bilen

I Sollefteå går kampen ändå vidare. Tova Modéen säger att hon efter att hon fått barn förstått hur viktigt det är att ha ett sjukhus i närheten. Hennes dotter har förkylningsastma och får problem med andningen när hon är sjuk. Hennes son har jordnötsallergi: 

– Att sitta i en bil i 12 mil med ett barn som har svårt att andas är fruktansvärt. Och då har vi ändå närmare än de som bor i Näsåker och Junsele som har nästan 20 mil att åka. 

Tovas barn är ett respektive tre år och förlossningen och BB på Sollefteå sjukhus hade redan lagts ner när hon skulle föda barn.  

– Jag var jätteorolig under graviditeten. När vi åkte in till förlossningen i Örnsköldsvik blev vi först hemskickade och när vi kom tillbaka tog det bara 20 minuter innan jag började krysta. När vi först ringde sa de att vi skulle vänta längre – hade vi lyssnat hade dottern kommit i bilen.