Det är viktigt att kunna leva på sin lön. Det tycker Monica Skoglund, som arbetat som städare i 35 år. Hennes arbetsgivare, Karlskoga, tillhör en av sex kommuner där städare har en medellön på minst 29 000 kronor, visar KA:s lönegranskning.

Monica Skoglund säger att hon klarar sig ekonomiskt på sin lön, även om det ibland kan vara svårt. Hon tror att en förklaring till de höga lönerna i kommunen kan vara att både hon och kollegorna har lång erfarenhet av städyrket.

Nu hoppas hon att fler arbetsgivare tar personalens erfarenhet på allvar.

– Städarlöner ligger tyvärr ofta lägre generellt, men det ska vara en trygghet att jag som kvinna kan överleva på min heltidsanställning, det är viktigt, säger Monica Skoglund, som också är skyddsombud i Karlskoga.

Monica Skoglund med glasögon och tatueringar står med armarna i kors i ett modernt kök, med stora köksredskap i bakgrunden.
Monica Skoglund.

”Norgeeffekt” på löner

Städaren Patrycja Domagal tycker också att lönen är viktig. Hon arbetar i en annan toppkommun: Strömstad. Här är genomsnittslönen för städare 29 241 kronor.

– När jag träffar städare i andra delar av landet brukar vi prata om löner. Då har andra blivit chockade när de får höra vilken lön vi har, säger Patrycja Domagal, som också är skyddsombud och arbetsplatsombud på Kommunal.

Här är toppkommunerna

  1. Ljusnarsberg, 29 694 kronor 
  1. Härryda, 29 469 kronor  
  1. Strömstad, 29 241 kronor 
  1. Karlskoga, 29 226 kronor 
  1. Sorsele 29 104 kronor 
  1. Partille, 29 008 kronor  

Kan jämföras med rikssnittet 2024: 27 305 kronor.  

Källor: Kommunalarbetarens lönekoll (2024)

Hon har arbetat som städare i 18 år. Förutom lång erfarenhet kan närheten till den norska gränsen också påverka lönerna. Hon har hört att anställda inom till exempel hemtjänsten har sökt jobb i Norge för att få upp sina löner.

I en tredje toppkommun är det arbetsgivaren som till viss del ligger bakom de högre lönerna. I Härryda gjorde kommunen en riktad satsning där städarna fick en pott på 15 000 kronor extra i månaden under 2023.

– Man kan säga såhär: vi betalar inte höga löner bara för att vara snälla, vi betalar höga löner för att personalen ska känna sig sedda, må bra och i sin tur vilja jobba mer effektivt. Lönerna är en viktig del av ett större arbete, säger Anders Pettersson, personalchef i Härryda.

Oro över pensionen

Städaren Ylva Pettersson tycker att det är bra att Härryda har gjort riktade satsningar genom åren. Dock oroar hon sig för framtiden.

– Här och nu klarar jag mig ekonomiskt, även om det inte är några extravaganser. Det jag kan fundera på ibland är hur det ska bli när man närmar sig pensionen. Det är inte många år kvar. Så ser det ut för många som arbetar i kommunala yrken, säger Ylva Pettersson.

Ylva Pettersson med glasögon och en grå skjorta med krage står framför en vit bakgrund.
Ylva Pettersson.

Rättelse: I en tidigare version stod det fel kommun som arbetsgivare för Patrycja Domagal. Rätt är Strömstad.

Missnöjd med lönen? Tänk på detta!

Är du missnöjd med din lön? Skyddsombudet Ylva Pettersson tipsar:

  1. Har du fått väldigt lite i löneförhöjning? Då har du rätt att få en motivering från din närmaste chef. Chefen kan även vara tvungen att ta fram en handlingsplan. Är det till exempel något särskilt du kan göra för att påverka lönen?  
  1. Prata med dina fackliga kollegor, till exempel ett skyddsombud eller arbetsplatsombud. Finns det ingen? Kontakta i så fall din sektion. Be dem att göra en genomlysning och titta på personalens löner. Facket kan undersöka om det finns löneskillnader som är orättvisa eller diskriminerande.