Kommunalare saknas efter skolskjutning – sektioner ger stöd
Flera av Kommunals medlemmar saknas efter skolskjutningen i Örebro, nu gör man vad man kan för att stötta oroliga anhöriga och kollegor.
– Jag kommer att ha min telefon öppen över helgen, säger Britt-Marie Balaj, ordförande för sektion Vård och omsorg.
Under torsdagen gick Britt-Marie Balaj tillsammans med andra fackligt aktiva från Kommunals sektioner i Örebro till Risbergska skolan för att tillsammans hedra offren.
– Vi tände tio ljus och lade ner rosor för de alla. Det spelar ingen roll om de var våra medlemmar eller inte, säger hon.
Hon vet att det saknas medlemmar och att det är fler än en, men hon vet inte om de finns bland de avlidna.
– Det är fruktansvärt, men ingenting vi fått bekräftat ännu. Det vi vet är att det finns personer som inte kommit till arbetet, men de kan ju vara borta av andra skäl även om det inte känns troligt.
Ovissheten är det värsta just nu
– Men om det är någon som dött kommer vi att få veta det av socialförvaltningen. De har varit duktiga på att informera oss, men de kan inte ge oss information som inte finns.
Skolskjutningen i Örebro är den största masskjutningen som skett i Sverige och har väckt starka reaktioner hos många. Sektionernas personal gör allt de kan för att stötta den som behöver eftersom många av Kommunals medlemmar arbetade eller var elever vid utbildningar på vuxenskolan.
Sektionerna har skickat sms till alla medlemmar om att de kan få samtalshjälp via Kommunals försäkringar hos Folksam och sektionspersonalen är redo att ta emot oroliga medlemmar.
Kontakt för dig som behöver stöd
Britt-Marie Balaj, ordförande sektion vård och omsorg 070-527 27 30
Susanne Hammarström, ordförande sektion skola och teknik 070-282 86 33
Du som behöver samtalsstöd kan genom Kommunals hemförsäkring få hjälp hos en psykolog, upp till tio gånger. Du kan också få ersättning för tolk och resor i anslutning till stödet. Mer information går att få genom Folksam 0771-950 950.
Inte bara elever och anställda på Risbergska skolan påverkades av skolskjutningen. Bland annat inrymdes elever och personal på ett stort antal skolor och minst en förskola i kommunen, två hemtjänstområden finns också inom den stora polisavspärrning som upprättades. Trots det har än så länge få hört av sig till sektionerna.
– Min bild är att de får bra hjälp via sina arbetsgivare. Vi har skickat mejl till alla våra fackliga ombud också för att se om de behöver stöttning. Det kan hända att de behöver det framförallt på längre sikt, säger hon och lägger till:
– Vi gör allt för att göra oss nåbara för den som behöver oss.
Både Britt-Marie Balaj som är ordförande för sektion vård och omsorg och Susanne Hammarström som är ordförande för sektion skola och teknik kommer att ha sina mobiler öppna över helgen för den som behöver ringa.
– Det spelar ingen roll i det här läget om man är medlem, vi kommer att stötta alla som har kollegor som drabbats i det här.
Detta har hänt
- Minst elva personer är döda efter skolskjutningen som skedde på Risbergska skolan i Örebro tisdagen 4 februari.
- Skolskjutningen är den värsta masskjutningen i svensk historia.
- Elva personer har bekräftats döda och ytterligare sex personer har skadats.