”Sluta kontrollera oss – lita på att vi kan göra vårt jobb”
Vi som jobbar inom hemtjänsten kontrolleras och står under ständig bevakning. Varje rörelse vi gör på jobbet spåras genom taggar och appar. Litar inte arbetsgivaren längre på att vi kan göra vårt jobb? skriver Annelie Fritzon, Manuela Måbring och Cáit Wallace.
Många välfärdsarbetare känner sig inte längre betrodda eller uppskattade. Detta trots arbetsgivarens värdegrund om respekt och människovärde. Den ökade digitaliseringen med system som spårar rörelser och tider genom taggar och appar bidrar till denna känsla.
Det handlar om en känsla av att ständigt vara bevakad och kontrollerad. I stället för att vara professionella välfärdsarbetare, som har och får förtroende att göra sina jobb, har vi en ständig känsla av att stå under bevakning. I stället för att kunna anpassa vårt arbete efter varje individs behov, känner sig många av oss som små kuggar i ett system som mäter våra prestationer i sekunder.
Förlorad känsla av professionalism
Detta påverkar inte bara arbetsmiljön negativt, utan även relationerna mellan personal och omsorgstagare. Den stress det innebär gör det svårare att vara närvarande i det mänskliga mötet.
Det handlar om en förlorad känsla av professionalism. En förlorad känsla av att göra ett bra arbete. Att göra skillnad. När varje rörelse är registrerad och bedömd, förlorar man friheten att fatta egna beslut baserat på en individs behov och situation.
I stället för att känna att arbetet uppskattas och att våra omdömen värdesätts, känner många att vi är under konstant granskning.
Mätningarna skapar en negativ spiral där man inte längre känner sig som en viktig resurs, utan snarare som en funktion i ett digitalt system som prioriterar effektivitet och kontroll över kvalitet och omsorg.
Den digitala övervakningen förstärker också känslan av misstro från arbetsgivaren. När vi vet att vår arbetsdag konstant registreras från att vi anländer till när vi tar våra pauser, underminerar det den tillit som är grundläggande för en bra arbetsmiljö.
I stället för att känna att arbetet uppskattas och att våra omdömen värdesätts, känner många att vi är under konstant granskning, vilket skapar förödande arbetsstress och en känsla av att alltid behöva ”bevisa” vårt värde.
Återupprätta tilliten
Det är dags att återupprätta den tillit som vår arbetsgivare Malmö stads värdegrund talar om! Sluta övervaka och börja lita på att vi utför vårt arbete på det sätt som bäst gynnar de människor vi är där för att hjälpa!
Vilken annan yrkesgrupp skulle acceptera att få sitt arbetsschema samma dag som arbetspasset, eller ibland inte ens veta vilka kollegor man kommer att arbeta med?
Vilken annan grupp skulle acceptera att få detaljerade rapporter om sina arbetsuppgifter, ner till minutnivå, när man uttrycker att man har haft en hög arbetsbelastning?
Bort med stress och kontroll
Digitala övervakningssystem måste ersättas med en arbetsmiljö där vi får tid och möjlighet att ge omsorg av hög kvalitet, utan ständig stress och kontroll.
Det är dags för politikerna att ta sitt ansvar!
Vi vill uppmana till respekt, tillit och en arbetsmiljö där vi som dagligen arbetar för samhällets välfärd får den uppskattning och de förutsättningar som vi förtjänar. Det handlar om att politikerna måste förstå personalens betydelse och skapa förutsättningar för att förbättra både arbetsklimat och löner för att säkerställa en hög kvalitet på omsorgen.
Varje dag är viktigast! Varje arbetsdag, varje insats, är viktig och behöver erkännas för att skapa en hållbar och respektfull arbetsmiljö för alla oss som arbetar inom välfärden.
Inte en minut till!