”Inga tomma hot – vi är redo att strejka för att räddningstjänsten ska fungera”
Kommunal har nu möjlighet att visa att de står på brandmännens sida genom att driva våra krav i avtalsrörelsen. Når ni inte en hållbar lösning kräver vi att Kommunal tar till strejkvapnet. Det är inget tomt hot – det är ett uttryck för vår desperation, skriver Marcus Aronsson, brandman och förtroendevald Kommunal.
Som förtroendevald inom Kommunal är min uppgift att lyssna på medlemmarna, föra deras talan mot förbund och arbetsgivare, det har jag förtroendet från medlemmarna och förbundsledningen att göra.
I snart tre år har vi kämpat för att göra oss hörda, förklarat, samlat in namn, skrivit debattartiklar och försökt påverka politiker och beslutsfattare, men upplevelsen att ingen lyssnar gör att frustrationen växer. Tusentals brandmän har ställt sig bakom kravet på 24-timmarspass. Trots detta har vi sällan fått konkreta svar eller bekräftat att ni i Kommunal lyssnar.
Visa att ni står på vår sida
Kommunal har kämpat för arbetstagarnas rättigheter i decennier, och därför är det dags att prioritera denna fråga för oss inom räddningstjänsten. Ni har möjligheten att visa att ni står på vår sida och driver våra krav som en central fråga i avtalsrörelsen. Kan vi lita på er i Kommunal? Att ni driver vårt yrkande denna gång?
Vi vill att Kommunal, som vår fackliga organisation, kliver fram och tydligt visar att de hör oss. Vi förväntar oss att detta blir en central fråga i avtalsrörelsen. Vi vill höra er säga: ”Vi står på er sida och driver era krav.”
Kallad till möte med Kommunal
Min senaste debattartikel har skapat oreda, så stor oreda hos både arbetsgivarorganisationerna SKR/Sobona och hos Kommunal att jag blev kallad till möte med Kommunals vice ordförande för att förklara mig. Mötet upplevdes som positivt från min sida. Nu fick jag möjlighet att beskriva vår frustration direkt för Kommunals förbundsledning. Det är faktiskt första gången jag upplever att jag fått respons på riktigt från någon av parterna.
Men jag vill också vara tydlig: Ordvalet, vild strejk, var olämpligt men nödvändigt. Ordvalet speglar med all tydlighet den frustration som brandmän runt om i landet känner. Det är en desperation som kommer ur att vi inte känner oss hörda, trots år av försök att föra fram våra krav.
Vi vill vara tydliga: om våra krav inte blir hörda och räddningstjänsten står utan en hållbar lösning efter denna avtalsrörelse, kräver vi att Kommunal tar till strejkvapnet.
Med det sagt vill jag klargöra att jag inte uppmanar till olagligheter. Jag vill låta processen ha sin gång, men vi brandmän förväntar oss också att se verklig förändring i denna avtalsrörelse.
24-timmarspass är möjliga
EU:s arbetstidsdirektiv (2003/88/EG) ger möjlighet till 24-timmarspass så länge rätt kompenserande vila ges. Vi anser att denna praxis bör regleras i kollektivavtalet för att säkerställa stabila och hållbara scheman. Att reglera 24-timmarspass i kollektivavtalet skulle skapa förutsägbarhet och stabilitet för både personal och arbetsgivare, och samtidigt säkerställa att vi följer EU:s riktlinjer. Det skulle också ge arbetsgivarna möjlighet att långsiktigt planera scheman utan att behöva förlita sig på osäkra dispenser, något som både personal och arbetsgivare efterfrågar.
Vi är redo att låta avtalsrörelsen ha sin gång. Vi förväntar oss att Kommunal tar detta på största allvar och gör 24-timmarspassen för räddningstjänsten till en prioriterad fråga i den pågående avtalsrörelsen.
Vi är redo att strejka
Här vill vi även vara tydliga: om våra krav inte blir hörda och räddningstjänsten står utan en hållbar lösning efter denna avtalsrörelse, kräver vi att Kommunal tar till strejkvapnet.
Det är inget tomt hot – det är ett uttryck för vår desperation. Vi brandmän fortsätter kämpa och är redo att strejka för hållbara scheman.