När de stod mitt i det såg det mörkt ut. Teglagården i Skara var ett stort nyöppnat äldreboende där larmen och tekniken inte fungerade, cheferna var frånvarande, personalen ansåg att de var underbemannade och att det fanns stora risker för hot och våld.

– Vi var två personal på tio boende på varje enhet, både på dagen och kvällen. Men vi reagerade direkt och har verkligen drivit och ifrågasatt hur det har sett ut, säger Annelei Svensson, undersköterska som jobbar natt på boendet och är huvudskyddsombud.

annelei svensson med långt blont hår befinner sig utomhus och bär en mörk jacka. I bakgrunden syns träd och en molnig himmel.
Annelei Svensson.

”Hela huset är en facklig kamp”

Tillsammans skrev personalen över 400 tillbud om risker. Det har handlat om bemanning, att de går kort, att de inte hinner ta ut raster, ensamarbete och teknikstrul.  

– Alla har fattat grejen. Ska vi kunna förändra något måste vi ha underlag och det fick vi med tillbuden. Hela huset är en facklig kamp, säger Annelei Svensson. 

 Fick betala böter

Men det satt långt inne. Kommunen reagerade först inte och Annelei Svensson lämnade då in en ”begäran om åtgärder” (en 6:6a) till Arbetsmiljöverket, som gjorde en inspektion på äldreboendet. När arbetsgivaren fortfarande inte presenterade effektiva åtgärder hotade Arbetsmiljöverket med böter på 200 000 med hänvisning till hög arbetsbelastning och risk för hot och våld. (I en tidigare version av artikeln stod att Skara kommun fått ett vite på 200 000 från Arbetsmiljöverket.)

Först därefter hände någonting. Skara kommun som tidigare hävdat att Teglagården var ”överbemannat” höjde bemanningen inom alla särskilda boende, från 0,63-0,67 anställd per brukare har de ökat till 0,7-0,8 beroende på boende. 

Mer personal – men bara delar av dagen

På Teglagården betyder det ökad bemanning mellan 07-14 på vardagar och under nattetid. Men de saknar fortfarande höjd bemanning under hela dagarna, kvällar, helger och röda dagar. 

– Teglagården som är största boendet med fler boende per enhet har fått en mindre ökning procentuellt. Så det finns fortfarande lite jobb kvar att göra, säger Annelei Svensson. 

Vad går ni annars vidare med nu? 

– Det har varit en stor brist på närvarande chefer. Ju fler tillbud som kom desto osynligare blev de och inga åtgärder gjordes. Nu är cheferna här lite mer, framför allt på morgonen men där hoppas vi att det kan bli bättre. Vi ska också titta på våra scheman och återhämtningen. 

  Kan man säga att tillbuden ni skrivit är nyckeln till förändringarna? 

– Absolut. De har varit en jättestor del av underlaget och är ju det som påvisar fel och brister. Om alla på en arbetsplats går ihop och börjar skriva tillbud är det lättare att stå på sig mot arbetsgivaren. Det finns de som kan vara rädda men när vi går ihop behöver inte enskild medarbetare känna sig utpekad. 

Fler förändringar efter tillbuden

 Andra förändringar som kom efter tillbuden och Arbetsmiljöverkets krav: 

  • Personalen ska få utbildning i lågaffektivt bemötande (för att minska risken för hot och våld). 
  • AKR – använd kompetensen rätt – ska göras på alla arbetsuppgifter inom äldreomsorgen (boenden och hemtjänst) i kommunen för att vårdbiträden respektive undersköterskor därefter ska kunna få olika ”färgkort” med arbetsuppgifter beroende av kompetens och utbildning.