– Nord hemtjänst, det var Lillemor.

Rösten på andra sidan luren är stadig men vänlig. Undersköterskan Lillemor Elfving är chef för hemtjänstgruppen i Älandsbro, en liten ort knappt en mil norr om Härnösand.

Efter många år som undersköterska i hemtjänsten kan hon verksamheten. Vilka problem som brukar dyka upp med schema och planering, och hur alla datasystem ska hanteras. 

– Det är många bollar i luften och flera system som man ska veta hur de fungerar. Den kunskapen har man inte om man aldrig jobbat inom vård eller hemtjänst. Det är lite speciellt.

Fick hoppa in tillfälligt

Lillemor Elfving hade jobbat 12 år som undersköterska i hemtjänsten när hon för två år sedan första gången fick frågan om att leda en arbetsgrupp.

Det var hennes hemtjänstenhet som behövde en chef då den gamla slutade. Lillemor skulle bara ta över som tillfällig enhetschef tills man hade rekryterat en ny chef.

Men den nya chefen började – och hoppade av redan efter ett halvår. 

Efter det har hon jobbat både som planerare och som resurschef, en tjänst som innebär att man stöttar andra enhetschefer.

I dag är Lillemor Elfving en av fyra undersköterskor i Härnösand som jobbar som vikarierande enhetschef samtidigt som de läser kurser på högskolan.

Det är en medveten strategi från kommunens sida att börja värdera erfarenhet högre när man anställer chefer, inte bara titta på utbildning. 

Lillemor Elfving sitter vid ett skrivbord med en dator. Det är synligt genom en delvis öppen dörr. På golvet i närheten finns kartonger och en väska.
Lillemor Elfving.

Chefer saknar erfarenhet

Maritha Nordin är verksamhetschef för hemtjänsten i Härnösand och säger att det finns flera orsaker till att cheferna inte stannar.

Men klart är att det är ett tufft jobb, utan någon direkt arbetsbeskrivning och stort ansvar. 

– Vi har rekryterat några chefer, som trots en gedigen utbildning saknar direkt arbetslivserfarenhet. För många blir starten en överraskning och det kan vara skrämmande.

Härnösand har som många andra kommuner hög omsättning på enhetschefer i hemtjänst och på äldreboenden.

KA:s granskning visar att i en tredjedel av kommunerna slutade var femte chef förra året. 

I Härnösand var det sex av 21 chefer som sa upp sig 2023. Men det har varit ännu värre. 2022 slutade 12 chefer. 

För de anställda blir det rörigt säger Annika Holmlund, sektionsordförande för Kommunal i Härnösand. 

– Man måste hela tiden göra en nystart. Och vill man förändra något så säger chefen att den måste få tid att sätta sig in i jobbet först. 

Påverkar arbetsgruppen

Undersköterskan Lillemor Elfving började som enhetschef i Älandsbro i mars i år. Hon kom till en arbetsgrupp som haft många chefsbyten.

Och det märktes.

– De hade tappat rutiner och kontakten med chefen, som de bara träffade ibland. Jag är alltid där på morgonen, de vill ju ha någon att bolla med, säger Lillemor Elfving.

Hon anser att det tar minst ett år att komma in i en grupp och lära känna alla. Hon tycker synd om personal som får nya chefer hela tiden.

– Det är jättetufft. De säger en sak till en chef och det händer inget, så byter de chef igen och till slut säger de inte till längre.

Personalen nöjda

På Härnösand kommun är man nöjd med försöket att låta undersköterskor pröva att jobba som chef medan de utbildar sig. 

– Det har fungerat riktigt riktigt bra. De vet vad de ger sig in på och personalen är nöjda, säger Maritha Nordin. 

Hon får medhålla av Lisette Hansson, skyddsombud på hemtjänsten i Älandsbro. Hon tycker det är ett smart sätt välja undersköterskor med lång erfarenhet och hoppas att arbetsgruppen nu kan få behålla sin chef ett tag.

Inte minst för att kunna jobba långsiktigt med arbetsmiljön.

– Vi har fått styra oss själva mycket och det blir ju lite förvildat kan man säga. Man tappar fokus på olika saker. Men jag har fått bra stöttning av sektionen om det hänt något. 

Lisette Hansson i rosa tröja står utanför en byggnad med ett neutralt ansiktsuttryck.
Lisette Hansson.