Norrskenet är den första kommunala förskolan med samiska och meänkieli, i hela södra Sverige.

– Det är väldigt spännande att få vara med och dra igång det här, säger Nik Märak.

Förskolan är precis som vilken som helst med sångstunder, pyssel och utelek. Men samtidigt är den unik tack vare att den samiska kulturen gör sig påmind i leken, aktiviteterna, berättandet och i barnens konst.

– ”Majstot”, säger Nik, och höjer glaset i en skål.  

– ”Majstot” svarar de två barnen vid bordet innan de sveper sina glas med vatten.

Språket är närvarande hela tiden, även om det kan vara utmanande att få in i pedagogiken, förklarar hon, och säger att de ofta välkomnar vänner och bekanta att komma hit och läsa och jojka med barnen.  

Tunnbrödsfantast 

Men de försöker också få in kulturen genom maten, vilket ligger Nik Märak varmt om hjärtat. 

– Jag är en tunnbrödsnörd, säger hon och kavlar upp ärmen för att visa sin tatuering av tunnbröd med tillhörande bakverktyg.  

Till våren finns planer att fortsätta utforskandet med barnen. 

– Vi vill också komma ut mer och dela med oss av matkulturen. Laga mat över öppen eld och baka mera, säger hon. 

Två personer med flätat hår bär färgglada hattar och varma kläder.
Nik Märak i rollen som Sire tillsammans med Ella Márge Nutti i rollen som Ristin i SVT:s julkalender Snödrömmar.

Att Nik Märak skulle hamna just här var lite av en slump. Den brokiga bakgrunden till trots, med yrken som bagare, artist, slöjdare, kallskänka, pedagog och förskolekock i bagaget, återkommer hon ofta till barnen – Nik Märak älskar att jobba med barn. 

– Barn är bäst! Det är fantastiskt att få vara med en ny generation. 

När förskolan sökte samisk personal inför uppstarten 2023 var det egentligen som kock hon hörde av sig. Men tjänsten var redan tillsatt och i stället började en ny resa – att utbilda sig till barnskötare. 

– Jag har jobbat som pedagog i väldigt många år, men det finns ju lagar och regler och särskilda sätt att göra saker på. Och det kände jag var jätteviktigt att få lära mig. 

”Här ser vi Saivofolket”

Inte ett spår av den lite barska och stränga kvinnan i julkalendern märks av under vår intervju. Och med förskolebarnen är hon noga med att berätta att allt bara är en saga.

– Storbarnen är bara imponerade och undrar om jag kan göra mig osynlig på riktigt. Men då säger jag att Sire blir ju osynlig för de som inte kan se, men här på förskolan ser vi ”Saivofolket”, säger hon och skrattar. 

Och det är just det där bubblande skrattet som skiljer dem åt, Sire och Nik. Men hon känner ändå med Sire – som hon beskriver som en drömroll.  

– Det är en ära att gestalta ledaren. Det är inte konstigt att hon är barsk, vad ska man annars göra om man ska rädda sitt folk. 

Innan hon fick manuset var hon lite orolig att det inte skulle kännas helt bra i magen, att det ändå skulle finnas något kring den samiska kulturen som inte framställdes på rätt sätt. Men när hon väl fick det kunde hon inte sluta läsa – det var så spännande och så bra, säger hon: 

– Jag bara kände att det här kommer att bli så jäkla bra. 

Och rätt hon fick, om man ska tro recensioner och tittarsiffror. Enligt SVT slog ”Snödrömmar” tittarrekord på SVT Play efter 967 000 tittare första dygnet. Förra årets succékalender ”Trolltider” hade det gamla rekordet med 918 000 tittare. 

En kvinna i röd tröja pekar på hängande dekorationer på en vägg.
Nik Märak, barnskötare på den samiska förskolan Norrskenet visar hur den samiska kulturen ger uttryck i barnens konst.