Emma Hägglund har jobbat i nio år på Högsjögården, knappt tre mil norr om Härnösand. Hon beskriver sig som en driven undersköterska som gillar sitt jobb. Men sedan kommunen infört nytt schema är orken helt slut. 

– När man kommer hem vid halv nio så hinner man inte göra mycket mer än fika, duscha och gå och lägga sig, sen ska man ju dit igen till sju.   

Det Emma Hägglund beskriver är de nya långpassen på 13 timmar. Hon börjar 07 och slutar klockan 20. I gengäld har personalen fått en extra ledig helg. Men det väger knappast upp, säger Emma Hägglund, som också är skyddsombud.

– Vi jobbar hellre varannan helg än att ha det här. För när vi har den där helgen är man så knäckt så man bara sover.

Ingenstans att tanka energi

Bakgrunden till långpassen är besparingskrav, men också att personalen har velat slippa delade turer.  Tidigare hade de två delade turer på fem veckor. Nu har de i stället tio långpass. Undersköterskan Rose-Marie Källman, som också arbetar på Högsjögården, tycker att kommunen skulle ha frågat personalen innan de gjorde om schemat. 

– Hade de frågat oss hade vi hellre haft kvar de delade turerna. Då fick man ändå komma hem och vila en stund. 

Rose-Marie Källman jobbar på en demensavdelning och Emma Hägglund på en somatisk avdelning. De beskriver båda hur tufft det är att arbeta 13 timmar, med ingenstans att gå undan och tanka energi.  

– Jag är 32 år, det är inte meningen att jag ska behöva lägga upp benen för att jag är så svullen. Man har jätteont. Ont i ryggen, ont överallt, säger Emma Hägglund.

Bild av schema med 10 stycken 13-timmarspass på 5 veckor, plus 9 pass som är 8 timmar eller kortare.

Annika Holmlund är ordförande för Kommunals sektion i Härnösand. Hon säger att facket inte tycker att någon ska jobba så långa pass, men att det finns personal som inte har något emot det.  

– Det beror på vårdtyngden. Har du brukare som är krävande kan du inte jobba så långa pass.  
Hon lyfter att de med familj drabbas extra hårt av långpassen, inte minst de som har delad vårdnad.

Kommunal har krävt att arbetsgivaren ska göra riskbedömningar, bland annat för att anpassa schemat efter familjesituationen.

– Men åtgärderna har inte räckt så nu lyfter vi det här igen centralt, säger Annika Holmlund. 

”Kan inte bli värre”

Undersköterskan Rose-Marie Källman säger att informationen från kommunen varit ”obefintlig”. Enligt henne infördes 13-timmarspassen bara plötsligt, utan någon dialog med personalen. På kommunens intranät har hon hittat en kommentar från förvaltningschefen om att det nya schemat kanske inte blir bestående, utan ska prövas först.

Men Rose-Marie Källman tycker att arbetsgivaren borde förstå hur jobbigt det är för personalen att byta schema. För ett år sedan ändrades schemat på grund av kravet på elva timmars dygnsvila.

– Då tänkte vi att det kan inte bli värre än så här. Nu byts schemat igen, de fattar inte vad de utsätter oss för. 

För Emma Hägglund har de långa passen gjort att hon funderar på att ge upp äldreomsorgen. Trots att hon tycker att det är världens bästa jobb.   

– Man går alltid över oss som arbetar, man frågar aldrig oss om någonting. Det bara bestäms så ska vi acceptera. Det här var droppen.

Chefen: ”Full förståelse”

Ingrid Nilsson är chef för socialförvaltningen i Härnösands kommun. Hon säger att bakgrunden till 13-timmarspassen var det stora missnöjet med hur schemat blev efter kravet på dygnsvila.

Samtidigt fanns ett politiskt beslut om att ta bort de delade turerna, och att ge alla heltid.

Ingrid Nilsson med långt grått hår och glasögon bär en mönstrad scarf och en röd jacka, tittar in i kameran.
Ingrid Nilsson, chef på socialförvaltningen i Härnösands kommun.

Ingrid Nilssons uppfattning är att de flesta i personalen är nöjda med långpassen.

– Men det har blivit problem för ensamstående och så finns det en grupp som slår helt bakut, säger hon.

Kan du förstå att de som har krävande brukare inte orkar så långa arbetspass?

– Jag har full förståelse för det, det är otroligt tufft. Skulle vi kunna hitta en lösning med färre kvällar och helger och inga långpass eller delade turer, så skulle vi göra det. Men i dagsläget är det svårt. 

Ingrid Nilsson säger samtidigt att en ökad grundbemanning skulle underlätta jättemycket, men att kommunen har stora underskott.

Förvaltningen håller nu på att ta fram sex nya schemalösningar för att alla ska kunna jobba på ett schema som funkar för dem.

– De ska riskbedömas och sedan ska de erbjudas personalen, säger Ingrid Nilsson.