Det är fint att Anders Rubin (S) bemöter mitt debattinlägg och extra fint att han poängterar att den tid som frigörs i och med avskaffandet av minutschemat ska ägnas åt omsorg, även om vi inte riktigt vet vad han lägger i det ordet. Jag tänker att vi får tillfälle att reda ut det framöver. 

”Använda välgörenhet”

När jag skrev min text tog jag fasta på sådant som Rubin sagt i media. Till exempel i Sydsvenskan den 28 september:

”Fokus för biståndshandläggarna, de som beslutar om hemtjänst, ska enligt de nya direktiven ligga på att först söka andra alternativ än hemtjänst.

Som att vända sig till välgörenhet. Anders Rubin har ett exempel på vad det kan vara:

– Vi har ju nu att man kan ha tid då man får lov att sitta ner och ha lite samkväm och liknande. Det är den typen av insatser som Röda Korset och PRO och andra engagerar sig i.”

Skapar oro för personalen

Det är rimligt att sådana uttalanden skapar oro hos medlemmarna i Kommunal och bra att Rubin nu backar och poängterar att ansvar inte ska läggas på anhöriga och välgörenhetsorganisationer.

Frågan är om den tid som frigörs kommer att användas för arbetsuppgifter tillsammans med omsorgstagaren? Eller om den bara kommer att försvinna. Det återstår att se.

När jag, som undersköterska och facklig företrädare kritiserar nyordningen för matinköp via e-handel, är det för att matinköp också kan vara en social aktivitet, ett mervärde för omsorgstagaren att få dofta och känna i mataffären. Och det oavsett vad SKR, Sveriges kommuner och regioner, anser. 

Vi ska bevaka förändringen

Frågan är om den tid som frigörs kommer att användas för arbetsuppgifter tillsammans med omsorgstagaren? Eller om den bara kommer att försvinna. Det återstår att se.

Vi ser Anders Rubins svar i KA som en garanti för att den förändring som nu görs gagnar medlemmarna i Kommunal som jobbar med hemtjänst i Malmö Stad och vi kommer att bevaka att det blir så.