”Nej Kommunal, slopad minutstyrning betyder inte mindre tid för omsorg”
Att avskaffa minutstyrningen i hemtjänsten minskar varken omsorgstiden eller budgeten. I stället frigör vi tid för att personalen ska kunna fokusera på det viktigaste: omsorgen, skriver Anders Rubin (S) kommunalråd i Malmö i en replik.
Det stämmer att Socialdemokraterna i Malmö, som en del av kommunledningen tillsammans med Miljöpartiet och Liberalerna, har lagt fram med ett förslag om att avskaffa minutscheman inom hemtjänsten. Precis som vi har lovat Kommunals medlemmar.
Dock vill jag inleda mitt svar till Kommunals Ewa Glimhed (”Avskaffar minutstyrningen i hemtjänsten – effekten blir mindre tid”) med ett förtydligande. Effekten blir nämligen inte mindre tid, som det påstås. Inte heller blir det några besparingar. Tiden blir densamma och budgetramen är kvar.
Mer tid till omsorg
Förändringen ligger i vad tiden ska ägnas åt. Effekten blir att tid frigörs för alla andra hemtjänstinsatser när hemtjänstgrupperna inte längre ska gå till butiken och handla.
I stället för att göra inköp i ur och skur, köa och transportera matvaror kan det klickas hem via butikernas e-handel. Medarbetarna hjälper till med beställning och uppackning i hemmet men avlastas i andra delar och resurser frigörs till det mycket viktigare omsorgsarbetet.
Vår förhoppning är att det minskar den stress och den tyngd som många medarbetare upplever i i dag.
Vi ska inte ha en äldreomsorg som bygger på stöd från anhöriga eller frivilliginsatser för när behoven finns ska omsorgen räcka till. Vi ska inte vrida tiden tillbaka.
Det jag kallar paradigmskifte handlar om hur biståndshandläggarna ska arbeta för att stödja den enskilde till ett självständigt liv under en längre tid och förkorta den tid som man är beroende av hemtjänst.
Vi vet nämligen att det är positivt för välbefinnandet och bidrar till ett friskare liv. I dag finns dessutom många tekniska lösningar som innebär en möjlighet till ett mer självständigt åldrande – något som jag är säker på kommer utvecklas för, och utnyttjas av, äldre personer ännu mer i framtiden.
Hitta bättre lösningar
Parallellt med detta finns förebyggande insatser i form av till exempel mötesplatser och aktiviteter som drivs av såväl kommunen som frivilliga. Med det sagt ska vi inte ha en äldreomsorg som bygger på stöd från anhöriga eller frivilliginsatser för när behoven finns ska omsorgen räcka till. Vi ska inte vrida tiden tillbaka.
Vi står inför en stor ökning av antalet äldre och måste säkerställa att välfärden kan upprätthållas. Därför ser vi över var vi kan hitta bättre lösningar och ett tydligare förhållningssätt så att samhället tar sitt ansvar så att anhöriga inte behöver ta mer än vad de redan gör.
Det gör vi genom att följa den lagstiftning som finns och införa det som många andra kommuner i Skåne redan gjort, liksom Göteborg och Stockholm. Modellen för inköp av mat som Ewa Glimhed kritiserar är den som SKR rekommenderar.
Detta är en folkhälsoreform
Att själv få styra över sin arbetstid har många fördelar och är positivt för hälsan och upplevelsen av arbetet.
Historiskt sett har äldreomsorgens utformning skapat en arbetskultur där chefer kanske inte fullt ut har vågat lita på att personalen har den kompetens, det kunnande och den motivation som behövs för att omsorgen om de äldre ska bli bra.
Bristande tillit och detaljstyrning leder i sin tur till att medarbetare kan uppleva att kompetens och yrkeskunnande tas ifrån dem. Resterna av den arbetskulturen ser vi nu till att motverka med avskaffandet av minutschema.
Målet måste vara att ingen ska gå ifrån sin arbetsdag och känna att ens kunnande inte togs tillvara. I längden är det inte bara en reform för äldreomsorgen utan också en folkhälsoreform som kommer att förbättra äldreomsorgen för alla som berörs av den.
Vill du också debattera?
Så här gör du om du vill skicka in debattartiklar och insändare till KA Debatt.
Skriv 2 500-3 000 tecken inklusive blanksteg och mejla texten till catarina.berglund@ka.se
Det går bra att skicka ett utkast, vi hjälper dig gärna med texten.
Skicka med bild på dig själv och kontaktuppgifter. Du behöver ha ditt namn under texten när vi publicerar.