När Göteborgs stad under våren skulle spara pengar infördes en vikariebegränsning inom förskolan. Men när begränsningen nu är borta har många vikarier hunnit lämna poolen – och när förskolepersonalen behöver extra händer blir svaret ofta att det inte finns några. 

– Vi hade jättemånga bra vikarier som vi brukade ringa. Men de fick ju lov att lämna eftersom de inte fick några pass, de var tvungna att se till att de hade mat på bordet. 

Det säger barnskötaren Åsa Bark. Hon menar att verksamheten påverkats otroligt mycket av bristen på vikarier och berättar om en eftermiddag för några veckor sedan då de var tre pedagoger på 36 barn. 

Stressen är hög och likaså sjuktalen, berättar Åsa. När det är svårt att få in vikarier går dessutom fler till jobbet trots att de är krassliga. 

– Man vill inte sätta sina kollegor i skiten, men i stället blir man sjuk en vända till eller smittar andra.

En flerårig kris 

Enligt kommunens HR-avdelning får stadens förskolor avslag på 45 vikarieförfrågningar varje dag.

Och belastningen på arbetsplatserna runt om i hela staden har varit hård, säger Kicki Blennerhed, Kommunals branschansvarig för Göteborgs förskolor.

– Man kommer jobbet och funderar direkt över ”hur löser vi dagen”? Det är jättetufft. 

Blerta Hoti (S), kommunalråd och ansvarig för Göteborgs förskolor bekräftar att läget varit ”extremt ansträngt” på sistone. Samtidigt har krisen i förskolan pågått i flera år, säger hon. 

– Även om vi inte vill göra några besparingar alls var vi tvungna, och försökte då göra rätt besparingar, säger Blerta Hoti. 

Hon förklarar att fokus har legat på att behålla utbildad personal och att minska antalet tidsbegränsade anställningar. 

Vad har ni lärt er av det här året? 
–  Vikten av att alla måste gå åt samma håll. Och vi gör vårt bästa för att politiken och byråkratin ska bli mer samspelade, så att inte barn och personal kommer i kläm. 

Ny vikariepool för heltidare 

Nu ska nya timanställda vikarier rekryteras. I måndags startade dessutom ett pilotprojekt med en ny bemanningspool av kommunalt tillsvidareanställda förskoleassistener. 

Både barnskötaren Åsa Bark och Kommunals Kicki Blennerhed är positiva. 

– Ju tryggare anställning du har, desto bättre mår du i ditt arbete, menar Kicki.