Under nästa år ska 600 operationsundersköterskor på Stockholms akutsjukhus få färre timmar på schemat – men behålla sin tidigare lön. Det har regionens rödgröna styre beslutat om.

– Vi vet att behovet av återhämtning är vad som efterfrågas mest inom vården, och den biten fungerar inte i dag, säger regionråd Jonas Lindberg (V) som tagit initiativ till projektet. 

Totalt kommer 1 400 anställda som jobbar på operationsavdelningar att, från och med september 2025, få en veckoarbetstid på max 34 timmar. 

En av de som kan få kortare arbetsdagar är Åsa Andersson på Södersjukhuset. Hon tycker att diskussionen om vårdpersonalens arbetstider går i rätt riktning. 

Åsa Andersson med glasögon och långt hår klädd i en blå uniform i en enkel omgivning.
Åsa Andersson.

– Det har funnits en tradition där personalen alltid förväntas ställa upp. Men nu har man börjat tänka mer på att vi också ska orka och inte förstöra kroppen i förtid, säger hon. 

Åsa Andersson berättar att arbetet på operationsavdelningen är tufft – verksamheten kräver personal dygnet runt, passen är fysiskt tunga och många timmar tillbringas ståendes inne i operationssalarna. Samtidigt är personalen för få, säger hon. 

Mer återhämtning för personalen 

Exakt hur projektet ska gå till och vilka som kommer att få kortare arbetstid är ännu oklart.  

Först och främst ska budgeten spikas – sedan kan nya kollektivavtal förhandlas fram med Kommunal, berättar Jonas Lindberg. Han poängterar dock att ”den absoluta merparten” av alla undersköterskor på Stockholms operationsavdelningar kommer att ingå i projektet. 

Planen är att projektet ska pågå i två år innan det sedan tas beslut om huruvida det ska permanentas, berättar regionrådet. 

Jonas Lindberg med kort ljust hår och en välvårdad skäggstubb, klädd i en skjorta med krage och en mörk tröja, ses le lätt mot en enkel brun bakgrund.
Jonas Lindberg.

Varför inte göra det permanent från början?  

– Det var vad man kunde enas om i den politiska förhandlingen. En del partier menar att vi behöver mer bevis för att det kommer att fungera. 

Jonas Lindberg är dock övertygad om att projektet kommer att bli en framgångssaga. Han hänvisar till liknande initiativ i Region Östergötland och i Mölndal och berättar om de positiva effekter den kortare arbetstiden haft där – med minskade sjuktal och mindre övertid. 

– Jag tror att personalen kommer att orka mer. Och med mer återhämtning och luft i schemat kommer man också tycka att det är roligare och mer engagerande att jobba. 

Undersköterskan Åsa Andersson håller med: 

– Som det ser ut nu är man rätt trött i kroppen efter ett arbetspass. Men hade jag slutat tidigare om dagarna hade jag haft mer ork och kunnat motionera, till exempel. 

Hon tror att kortad arbetstid krävs inom fler avdelningar och verksamheter. 

– Det är det enda sättet att locka fler till att jobba inom vården, menar Åsa. 

Om projektet

Region Stockholm har genom en budgetförhandling kommit överens om ett pilotprojekt som ska korta arbetstiden till 34 timmar i veckan för personal på akutsjukhusens operationsavdelningar. Totalt ska 1 400 anställda få färre timmar på schemat, varav 600 är undersköterskor. 

Att det är just operationsavdelningarna som valts ut nu beror på att det testats på andra håll i landet, och att effekten av arbetstidsförkortningen därför är lätt att mäta, säger regionråd Jonas Lindberg. Han tillägger dock att det kan komma att utökas, till exempel till barnsjukvård eller intensivvård, om pengarna räcker till. 

Regionen har avsatt 200 miljoner kronor för projektet – som förväntas inledas i september 2025 och pågå i två år. Där efter ska beslut tas om huruvida arbetstidsförkortningen ska permanentas.