”Personal sover över på jobbet” – nya larm från Forenede Cares boende Enebacken
Anställda som sover över i personalrummet, nya scheman där arbetspass på 12 timmar varvas med arbete i bara några timmar. Det senaste i fallet med Forenede Cares äldreboende Enebacken i Åkersberga handlar om personalens villkor – som de menar gör det omöjligt att ge en bra vård.
För lite personal och nya scheman som inte fungerar. Nu tar Kommunal strid för personalens arbetsvillkor på Forenede cares boende Enebacken i Åkersberga. Som KA berättat tidigare har personalen gått ut och larmat om missförhållanden på boendet och Österåkers kommun har också beslutat om böter för företaget.
Hinner inte med arbetsuppgifterna
Det arbete som tidigare gjordes av tre undersköterskor eller vårdbiträden på varje avdelning på Enebacken görs nu av två. Långpass där ett dagpass följs av ett kvällspass från 07.30-20.30 varvas med arbetspass på fyra-fem timmar. Personalen menar att de är för få för att klara av arbetet:
– Det saknas rutiner från arbetsgivaren för hur vi ska arbeta nu när vi bara är två personal på nio boende. De flesta kräver dubbelbemanning och kan inte ställa sig upp själva, samtidigt ska vi hinna laga mat och städa. Vi hinner inte och vi har inte fått några prioriteringslistor för arbetsuppgifterna, berättar en undersköterska för KA.
Schemat ett arbetsmiljöproblem
Kommunals ombud har nu (med hjälp av arbetsmiljölagen och tre 6:6a-anmälningar) begärt att Forenede Care ska ta reda på om det finns tillräckligt med personal för att kunna leva upp till kraven i arbetet, om personalen får tillräckligt med återhämtning mellan arbetspassen och om det finns några fysiska risker i arbetsmiljön.
Personalen tycker att det nya schemat är ett stort arbetsmiljöproblem. Forenede Care skickade ut det första förslaget när många var på semester, vilket gjorde att de tyckte att semestern blev förstörd.
I det schema som nu gäller ingår många långa arbetspass, som varieras med pass på bara några timmar. Samtidigt som kvällspersonalen börjar slutar dagpersonalen, något som gör att de inte hinner med överlämningar och rapporter om de boende.
Personal sover över på boendet
En undersköterska berättar för KA:
– Vi har personal som sover över eftersom det är svårt med kommunikationer till Enebacken på kvällar och tidigt på morgonen, om du inte har egen bil. Jag vet jättemånga som sover kvar, de lägger sig i personalrummet. Andra som har läkarintyg på att de inte kan jobba långa pass får det ändå med kommentaren ”klarar du det inte får du sjukskriva dig halva dagen”.
”Känns som vi blir tystade”
När personalen protesterat mot schemat har deras chef hänvisat dem att skicka önskemål och synpunkter via mejl:
– Men vi får ingen återkoppling eller ens ett svar. När vi frågade vår ena chef var svaret att ”ett tyst svar är också ett svar”. Det finns liksom inga gränser. Hon har också sagt att vi inte ska prata så högt med varandra om schemat, för då kan anhöriga och vårdtagare bli oroliga. Det känns som vi blir mer och mer tystade, säger en undersköterska till KA.
Ska utvärdera schemat
När personalen velat ha en diskussion om schemat har Forenede Care också sagt att det är ”förhandlat och klart med Kommunal” vilket gör Zandra Michal, ordförande för Kommunals avdelning Stockholms län irriterad:
– De säger till personalen att de förhandlat schemat med oss. Det är inte sant! Kommunal förhandlar inte scheman på det kollektivavtal som Forenede Care har, schema ska tas i samverkan med personalen, men det har inte skett här.
Några dagar efter Kommunals protester via 6:6a-anmälningarna har Forenede Care skickat information till personalen på Enebacken om att den som ansvarar för scheman kommer till boendet för att träffa dem.
Där skriver Forenede Care också att de vill starta en schemagrupp med personal och skyddsombud för att kunna samverka och ”tillsammans utvärdera schemat EFTER provperiod”.
Det är en 6:6a-anmälan
6:6a är en anmälan som skyddsombudet först lämnar till arbetsgivaren för att få ett arbetsmiljöproblem löst. Detta enligt Arbetsmiljölagens sjätte kapitel, paragraf 6a.
Om skyddsombudet inte är nöjt med arbetsgivarens agerande kan anmälan skickas vidare till Arbetsmiljöverket som då kan göra inspektion och eventuellt med hot om böter kräva att arbetsgivaren löser arbetsmiljöproblemet.
”Vår nuvarande bemanning är god”
KA har sökt Forenede Care för en intervju och svar på frågor kring personalens schema och Kommunals protester. Företagets kommunikationschef Roy Sundvall skriver via sms:
– Vår nuvarande bemanning är god och villkoren för avtalet ger förutsättningar för en långsiktigt god omsorg trots att det är andra villkor som gäller än det var för tidigare avtal. Vi fortsätter att samverka med våra medarbetare och Österåkers kommun med möten varannan vecka för att bygga ett starkt Enebacken. Vidare söker vi löpande en god relation med facket.
Kommunals protester mot schemat – 6:6a-anmälningar
I förra veckan lämnade Kommunals ombud in tre protester till Forenede Care i form av 6:6a-anmälningar (som är en begäran om åtgärd enligt arbetsmiljölagen):
- Det är begärt att arbetsgivaren undersöker arbetsbelastningen för dag, kväll och nattpass och tar reda på om arbetets tillgängliga resurser är anpassade till kraven i arbetet.
- Att arbetsgivaren undersöker arbetstidsförläggningen för dag, kväll och nattpass och att det inte har brister i återhämtning.
- Att arbetsgivaren undersöker fysiska arbetsförhållanden för dag, kväll och nattpass som kan föranleda påtagliga risker eller ohälsa i arbetet.
- Arbetsgivaren ska utifrån undersökningarnas resultat genomföra riskbedömningar och vidta eventuella åtgärder som behövs för att motverka förekomsten av ohälsosam arbetsbelastning.
- Att arbetsgivaren genomför en psykosocial enkätundersökning utifrån arbetstagarnas organisatoriska och sociala arbetsmiljö.