Undersköterskor och vårdbiträden har vittnat om villkoren för personal och boende på äldreboendet Enebacken i Österåkers kommun, vilket KA skrivit om

I vittnesmålen är maten en stor fråga och personalen har berättat att det inte finns tillräckligt mycket mat till de boende, att chefer stryker mat och dryck från beställningslistor och övervakar så att personalen inte kokar för många ägg. 

– Matförrådet är låst och tar något slut, vilket är mer regel än undantag, måste man få godkänt av ansvarig chef och den måste också vara där och öppna. På helgerna är ingen betrodd med nyckeln till matförrådet. Därför får vi ständigt leta och låna mellan avdelningarna, berättar personalen nu för KA.

”Stjäls mat i huset”

När ansvariga från Forenede care var på plats när Österåkers vård- och omsorgsnämnd träffades i förra veckan fick de frågor kring nutrition och matsituationen på boendet. Zandra Michal, avdelningsordförande Kommunal Stockholms län, satt med och lyssnade under nämndens möte: 

– De förklarade att de ändrat matrutinerna så att kylskåpen inte skulle fyllas upp en gång per vecka som de sa, för att ”maten säkert skulle hamna i de boendes magar”, vilket mellan raderna är att anklaga de anställda för att stjäla mat. 

Kritik från Kommunal

Efter mötet har Zandra Michal fått vetskap om att arbetsgivaren diskuterat matstölder med personalen på Enebacken. 

– Arbetsgivaren har sagt rent ut att de i princip uppmuntrar de anställda att polisanmäla sina kollegor. Det är väldigt konstigt att uppmana personalen att agera på det sättet. Det finns så många andra arbetsrättsliga verktyg att ta till i stället för att splittra personalen och så misstro, säger Zandra Michal. 

Vårdpersonal som KA pratar med berättar att cheferna sagt till personalen ”att det stjäls mat i huset”. Men arbetsgivaren har inte presenterat några åtgärder för att komma till rätta med eventuella stölder. 

Vilka verktyg borde arbetsgivaren använda om de misstänker matstölder? 

– Arbetsgivaren kan börja med att göra det muntligt direkt med den de misstänker: ”De här misstankarna finns, hur ser du på det?” Finns det anledning att gå vidare därefter kan man göra det med en erinran eller skriftlig tillsägelse. Tar man med mat hem och det finns bevis för det finns det rättsliga skäl för uppsägning, säger Zandra Michal. 

Ett kylskåp med olika matvaror, inklusive juiceförpackningar, yoghurtbehållare, burkar och mjölkkartonger på hyllorna och i dörrfacken.
Kylskåp på Enebacken (ett kylskåp till nio boende), foton tagna av personalen i förra veckan när de flesta avdelningar saknade pålägg, ost, yoghurt med mera.

”Vi skulle aldrig uppmana att anmäla”

Forenede care svarar skriftligt på kritiken, via sms. 

– Om stöld förekommer så arbetar vi med det internt utifrån att det är ett personalärende och enligt gällande regelverk – med sekretess. Det är inget vi tar genom vår personal. Vi skulle absolut aldrig uppmana någon att anmäla sina kollegor, skriver företagets kommunikationschef Roy Sundvall.  

Kallar vittnesmålen sanningslösa

De uppgifter som framkommit i personalens vittnesmål om att de boende inte får tillräckligt mycket mat är grundlösa, skriver han. 

– Vi känner inte alls igen oss i den kritik rörande mat du refererar till. Våra äldre på Enebacken får gott om mat och i den händelse att mat tar slut så beställer vi nytt. Det finns alltså mycket i våra kylskåp. All annan rapportering är grundlös och sanningslös.  

”Forenede care skyller ifrån sig”

Kommunals Zandra Michal menar att Forenede care satt i system att aldrig ta ansvar och att skylla ifrån sig, på olika parter beroende av vem de pratar med. 

– De säger till exempel att vi i Kommunal förhandlat scheman som vi inte alls gjort, de ska tas i samråd med personal. De säger till personalen att det är nämnden som beslutat att de ska dra ner på bemanning och inte de själva. De säger till nämnden att personalen klagar för att de inte tycker om förändringar. De skyller på alla andra utan att ta ansvar själva. 

Mer mat i kylskåpen

Personalen på Enebacken berättar för KA att de efter att deras vittnesmål var uppe till politisk diskussion i kommunen märkt av en viss skillnad på boendet: 

– Redan dagen efter mötet sprang de runt med mer mat och dagen därpå fick vi en större matleverans än vi brukar få, så de är medvetna om att kommunen kommer att göra kontroller. Vi har också fått in två personer från ett bemanningsföretag som ska städa upp i läkemedelsrummet och i dokumentationen, som inte skötts som den ska. Antagligen just för att snygga till det inför besöken från kommunen.