Vårdpersonal larmar från krisboendet: ”Människor far illa och vi tittar på. Hjälp oss”
Tomt i förråd, kylskåp och skafferier. Chefer som skäller och vaktar vid stämpelklockan. Äldre som lämnas ensamma och inte får gå på toa för att det är för lite personal.
Nu larmar över 30 undersköterskor, vårdbiträden och sjuksköterskor på Forenede cares äldreboende Enebacken i Åkersberga om en ”skrämmande” situation som är en fara för både personal och boende. De kräver att kommunen tar över driften av boendet.
Boendet Enebacken i Åkersberga i Österåkers kommun har haft problem under en längre tid. Många olika privata utövare har kommit och gått.
Den 1 juni tog Forenede care över kontraktet på Enebacken, som består av demens-, äldre- och korttidsboende samt växelvård. Situationen efter övertagandet beskrivs av personalen som ”krisartad”.
KA har pratat med flera undersköterskor samt tagit del av ett dokument där ett 30-tal undersköterskor och vårdbiträden beskriver villkoren på Enebacken med en vård de inte längre kan stå för. På grund av rädslan för repressalier vill de vara anonyma.
Dokumentet är över tio sidor långt och innehållet vittnar om arbetsvillkor och en situation för de boende som med personalens egna ord är ”skrämmande” och där cheferna hotar personalen till tystnad.
Får för lite mat
Undersköterskorna berättar om stora nedskärningar av personal som gör att de många gånger tvingas arbeta ensamma trots att de boende är så sjuka att de kräver dubbelbemanning:
– Personer larmar och vill gå på toaletten. Man får säga att ”jag kan inte hjälpa dig, du får kissa och bajsa i ditt skydd”. Våra äldre blir så kränkta. ”Jag vill inte kissa på mig”, säger de.
Personalen vittnar om att de boende inte får tillräckligt med mat: chefer stryker mat från beställningslistorna och räknar hur många ägg som kokas på morgonen eftersom de boende numera inte får äta ägg varje dag. Det saknas material för såromläggning, soppåsar, handskar och tvättlappar.
– Flera får trycksår. Går ner i vikt. Vi ska hjälpa dem med rehab och behålla förmågor som att gå, klä sig, äta och så vidare. Men det finns ingen tid, de flesta får hjälp med det absolut basala. Det är noll livskvalitet.
– Många går och lägger sig klockan 18 och får ligga i sängen ensamma till klockan 10 dagen efter med endast en tillsyn då och då, och ibland knappt det eftersom det är nedskärningar på natten, berättar en ur personalen.
Scheman som inte fungerar
På varje avdelning bor nio äldre som nu ska vårdas av två personal. Personalen ska förutom vården av de boende (där många kräver dubbelbemanning eller är utåtagerande) sköta all städning, matlagning och tvätt.
En undersköterska berättar för KA att köket är mitt på avdelningen och att den som lagar maten är borta från verksamheten en lång tid. Den personen kan inte lämna spisen även om kollegan behöver hjälp, eftersom många boende är demenssjuka och skulle kunna skada sig i köket.
Undersköterskor och vårdbiträden beskriver stress över nya scheman som inte fungerar, oro, ångest för att gå till jobbet, de har svårt att sova på natten och är rädda för att chefen ska komma och skrika på dem.
Kan inte följa lagen
Trots att bemanningen minskat saknas rutiner och prioriteringslistor för arbetsuppgifterna. Inloggningen till dokumentationen om de boende fungerar inte, personalen beskriver att de inte kommer åt genomförandeplaner och inte heller kan dokumentera arbetet (vilket ska göras enligt Socialtjänstlagen).
De berättar också om problem med larm som inte fungerar:
– Vissa får ramla, vissa får ligga törstiga eller hungriga. Det är fel på larmen och har varit i flera år, säger man till om det får vi bara höra att det är på gång att ordnas, eller ansvaret ligger hos hyresvärden. Det finns inga larmtelefoner, på vissa telefoner kommer inte ens larmen fram.
Kontroll vid stämpelklockan
Flera undersköterskor lyfter att chefer står intill stämpelklockan vid entrén och kontrollerar att de verkligen har bytt om (flera våningar upp i huset och sedan kommit ner igen) innan de stämplar in på morgonen eller ut på kvällen.
För att få förändring har nu undersköterskor och vårdbiträden, respektive sjuksköterskor och kuratorer samlat vittnesmål om läget på Enebacken i två olika öppna brev som de skickat till lokala politiker där de kräver att kommunen omgående tar över boendet, och att Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, gör en tillsyn.
Krav på kommunen: ta över driften
Sjuksköterskornas öppna brev bekräftar undersköterskornas berättelser av ledningskulturen på Enebacken. De skriver att de går ut offentligt ”med tungt hjärta och faktiskt rädsla för vad som ska hända med oss när vi nu berättar vad som försiggår på Enebacken.”
De kallar situationen för krisartad och ohållbar och menar att det föreligger risk för patienters och anställdas hälsa.
I morgon tisdag 24 september samlas vård- och omsorgsnämnden i Österåker, och där kommer oppositionen (S, V, MP och lokala Roslagspartiet) att ställa samma krav som personalen till de styrande politikerna (M, L, C, KD) – låt kommunen ta över driften av Enebacken. På nämndmötet ska också representanter från Forenede care delta.
Vill inte intervjuas
Monica Kjellman (L) som är ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Österåkers kommun vill inte låta sig intervjuas av KA om situationen på Enebacken eller hur nämnden planerar att agera. Hon svarade i ett sms i fredags:
– Jag har inte sett undersköterskornas skrivelse och kände inte till den innan du nämnde den. Vi har ett avtal och det ska följas. Beslutet om upphandlingen togs demokratiskt av samtliga partier utom V som begärde återremiss.
– På tisdag kommer företrädare för Forenede Care till nämnden och då har vi alla möjlighet att ställa frågor. Socialdirektören m fl har varit på Enebacken redan förra fredagen och träffat ledningen och uppföljning pågår. Allt detta har betydelse för Enebackens framtid.
Efter att Monica Kjellman fått vittnesmålen och kraven från personalen svarar hon inte KA.
Cheferna lägger på luren
KA har också sökt Forenede care. Enhetschefen på Enebacken svarade på telefon: ”Jag är nyanställd, jag kan inte svara” innan hon lade på luren. Verksamhetschefen svarade på liknande sätt: ”Jag är nyanställd, jag kan inte berätta någonting, jag kan inte prata med dig om det, tyvärr. Du får prata med vår kommunikationschef. Så jag måste säga hej då nu.”
Forenede cares kommunikationschef Roy Sundvall vill inte kommentera undersköterskornas vittnesmål om matbrist och äldre som inte får gå på toaletten. Han svarar endast via sms där han skriver:
– Vi tar alla vittnesmål på största allvar, även de som görs anonymt. När det kommer till Enebacken har vi hela tiden arbetat tätt med Österåkers kommun, fack och medarbetare för att komma framåt i arbetet med Enebacken kring det nya avtal som vi startade upp den 1 juni.
– Vi har lyssnat på konkreta frågor som vi tagit på största allvar. Det har varit ständig och tät kontakt med fack, medarbetare och Österåkers kommun rörande såväl förändringar i verksamheten, förändringar i schema och förändringar rörande arbetssätt. Vi har att förhålla oss till det avtal vi ingått med Österåkers kommun.
Kommunal: ”Helt oacceptabelt”
KA har vid flera tillfällen pratat med Kommunals regionala skyddsombud samt avdelningsombudsman, de vill inte kommentera och hänvisar till att de inte vill ”föregå pågående process”. KA har också sökt avdelningsordföranden i Kommunal Stockholms län, Zandra Michal. I stället för en intervju har Kommunal Stockholms län skickat ett uttalande till KA där de bland annat konstaterar:
– Trots upprepade försök från medlemmarna har Forenede Care medvetet valt att inte hantera de allvarliga problem som lyfts fram. Det råder fortfarande brist på tydliga rutiner, full bemanning och arbetsbelastningen har blivit helt ohållbar. Vi kan inte längre tolerera Forenede Cares ledarskap eller deras medvetna nonchalans inför dessa problem. Detta är oacceptabelt!
Läs personalens vittnesmål här.
Kraven från personalen:
Kraven och vittnesmålen från personalen på Forenede cares boende Enebacken har bland andra skickats till lokala politiker i Österåker, Kommunal, Forenede care, IVO (Inspektionen för vård och omsorg), Arbetsmiljöverket och ansvariga för Silviautbildningen.
Enebackens medarbetare kräver:
- ”Medarbetarna på Enebacken kräver härmed även av kommunen att Enebacken tas över i kommunal regi omgående, efter år av misskötsel av privata aktörer.
- Att vi får återgå till fasta TYDLIGA rutiner, tillgängliga för alla.
- Att vi får full Bemanning av ssk och usk/vb dvs 3+2 dag och kväll och 1 usk/vb per vinge nattetid.
- Att situationen för våra äldre med framförallt måltider och vård ska säkerställas igen.
- Att vi får hälsosamma scheman, skapade i dialog med personalen, som har återhämtning.
- Att vilorum skall återupprättas.
- Att avdelningarna skall vara enskilda och inte vingvis för att boenden ska få bästa kontinuerliga omsorg.
- Att personalen ska kunna ha möjlighet att vara med i uppbyggnaden av arbetslag.
- Närvarande chefer, som är insatta i rutiner och aktivt vill förbättra arbetsmiljön.
- Uppgradering av utrustning för städning så att vi kan utföra vårat jobb.
- Att det i dagsläget aktuella schema förslaget blir pausat.
- Att vi får vår kurator återinsatt för att höja livsglädjen hos boende och skapa trygghet och stabilitet hos personal.
- Att vi är två aktivitetscoacher på huset för att säkerhetsställa att samtliga boenden får ta del av dagliga aktiviteter när vi har närmare 100 personer boende på huset.
- Att fast anställd personal ej flyttas på i största möjliga mån mellan avdelningar då detta bidrar till ett osäkert arbetsklimat samt påfrestningar i redan utsatta människors vardag. Kontinuitet tryggar miljön för alla.
- Vi ställer oss kritiska till dem nya schema förändringarna som kommit med kort varsel utan att merparten av medarbetarna känner sig delaktiga och känner att vi ej fått vår röst hörd, mail som ej blir återkopplade. Vi kan i dagsläget ej stå för den vård som utförs på Enebacken och vi är djupt oroade över framtiden.
- Ledningen utövar ”Management by fear” och upplevs otroligt osympatisk och hänsynslös.
- Vi är INTE forenede care. Vi står INTE bakom forenade care.”