Nu i budgettider är det dags att regeringen hittar gasreglaget och får i gång skutan på riktigt. Kommunal vill se ordentliga satsningar på välfärden och för dem som arbetar i den.  

Det är vi som håller ihop Sverige, gör vårt land tryggt och bygger motståndskraft inför kriser. Det är vi som bygger tryggheten, självkänslan och grunden för förskolebarnen så att de ska klara sig bra i skolan och inte hamna snett. Det är vi som säkrar en värdig vardag för multisjuka äldre. Så att deras barn kan sova om natten och gå till jobbet utan oro. Vi är arbetare som finns i välfärdens alla delar.  

Prioritera rätt i budgeten

Det är ingen hemlighet att många verksamheter i välfärden lider av obalansen mellan krav och resurser. Ingen mår bra av det – varken medborgarna eller personalen som varje dag försöker göra sitt jobb trots att de blivit av med kollegor eller inte får vikarier för dem som blivit sjuka.  

Det är dags att börja prioritera rätt, och satsa på grundtryggheten i samhället. I alltför många år har välfärdsarbetare fått höra att vi gör ett jättebra jobb, men att det är omöjligt att satsa på oss för att det saknas resurser. I stället för att satsa på omsorgen om människor, så tvingas kommuner och regioner till besparingar som landar i knät på välfärdsarbetarna. Underbemanning och stress gör inte Sverige tryggare.   

Tillsammans kan vi göra våra röster hörda, höstbudgeten måste vara expansiv. Vanligt folk förtjänar en politik som gynnar dem – och som stärker vår gemensamma välfärd.

Sveriges statsfinanser är starka – det finns faktiskt ingen anledning till att fortsätta så här.  

Att resurserna finns blev tydligt när det inte var några som helst problem att överleverera på försvarskraven inför Natointrädet. Samma fasta beslutsamhet vill Kommunal se för att arbetsplatserna i välfärden ska fungera för både personal och medborgare.  

Det finns reformutrymme

Att prioritera välfärden är möjligt. Lika möjligt som att sänka skatten för höginkomsttagare – bara mer motiverat! Reformutrymmet finns. Kommunal har förslagen, politikerna behöver lyssna och bestämma sig.  

Kommunal föreslår att en del av reformutrymmet ägnas åt att komma till rätta med underbemanningen i förskola och äldreomsorg, att avskaffa karensavdraget för att lyfta den orättvisa ekonomiska bördan från välfärdsarbetarnas axlar och minska risken för sjuknärvaro och längre sjukskrivningar. Vi vill se investeringar i alla delar av välfärden, och att det faktiskt finns en långsiktig, trygg finansiering.  

Manifestationer 12 september

Var med och manifestera för välfärden den 12 september! Delta i manifestationen i Stockholm, eller på någon av de andra runt om i landet.  

Tillsammans kan vi göra våra röster hörda, höstbudgeten måste vara expansiv. Vanligt folk förtjänar en politik som gynnar dem – och som stärker vår gemensamma välfärd.