Den 25 september kallar Kommunal till extra förbundsmöte för att välja ny förbundssekreterare till förbundets ledning, en post som till största delen handlar om att jobba med den interna organisationen. Den som väljs sitter på posten först och främst fram till ordinarie kongress nästa sommar, då hela ledningen väljs på nytt. 

Christine Marttila har genom åren flera gånger i sin roll som sektionsordförande opponerat sig mot orättvisor i bland annat frågor om löner och arbetsmiljö. Hon har varit en flitig debattör hos Kommunalarbetaren.

Hur känns det här? 

– Det känns hedrande och jättestort. Jag bli väldigt rörd och glad över att valberedningen tycker att jag har kompetensen och är mest lämpad för uppdraget, säger Christine Marttila. 

Vad vill du få gjort, om du blir vald av förbundsmötet? 

– Fokus är mycket på det interna arbetet. Det är viktigt att fortsätta det arbetet så att man får förtroendevalda och anställda att gå åt samma håll. Kommunal är en jättestor organisation och det fungerar väldigt bra på de flesta ställen men vi kan alltid bli lite bättre. 

Du brukar annars stå på barrikaderna och protestera mot orättvisor. Det kanske det inte blir så mycket av i den här rollen? 

– Det här ju en helt annan roll. Men jag tror man kan fortsätta vara stridbar i vilken position man än befinner sig i.

Hur blir det för en göteborgare att vara i Stockholm? 

– Det blir lite annorlunda, vi har lite olika dialekt och jag kommer nog sticka ut med göteborgskan, säger Christine Marttila som kommer pendla mellan Göteborg och Stockholm om hon väljs till ny förbundssekreterare. 

Christine Marttila är valberedningens förslag. Ytterligare fyra personer har nominerats av andra i organisationen. Det är Linda Bååth, elevassistent, avdelning Västra Svealand, Mahlin Bergman, barn- och ungdomsledare, Sydost, Olga Krivtsova, undersköterska, Skåne och Onur Esinsel, barnskötare i Stockholm.

Kommunals ledning

Ordförande: Malin Ragnegård 

Vice ordförande: Barbro Andersson 

Förbundssekreterare: Vakant 

Avtalssekreterare: Johan Ingelskog