I filmen ”Maria Montessori” möter vi läkaren som i början av 1900-talet lade grunden till ett helt nytt sätt att se på barns lärande. Det har präglat förskolor och skolor världen över, och särskilt de förskolor och skolor som ännu i dag bär hennes namn: Montessori.

Så vad gjorde hon då som var nytt? Maria Montessori drev ett utbildningsinstitut i Rom, tillsammans med sin manliga partner, för barn med grava funktionsnedsättningar. Idioter, kallades de på den tiden. Ofta var det barn som ingen ville veta av så de bodde dygnet runt på institutet. Maria Montessori var noga med att understryka att det inte var ett barnhem utan en skola. 

Kärlek del av Montessoris metod

Barnen, som ansågs uträknade, skulle med hennes metoder kunna lära sig att både räkna och skriva, om de fick rätt inlärning. Montessori kombinerade vetenskapligt grundade metoder med en avgörande ingrediens: kärlek och omsorg. Filmen lyfter också fram hur musik och dans blev en del av montessoripedagogiken. 

Maria Montessori (fint och värdigt gestaltad av Jasmine Trinca) framställs som en väldigt modern kvinna som tog risker för att följa sina ideal. Sin egen son höll hon hellre gömd hos en amma än att gifta sig med mannen som älskade henne, eftersom hon inte ville vara ägd av en man. 

Bara männen fick lön

Filmen är berörande och inspirerande, men blir också en smärtsam påminnelse om synen på barn, funktionsnedsättning och kvinnors nästintill obefintliga möjligheter att förena karriär och (utomäktenskapliga) barn för hundra år sedan. Trots att Maria Montessori arbetade hårt hela dagarna var det bara hennes manliga partner som fick lön!

”Maria Montessori” är regisserad av Léa Todorov och har biopremiär den 30 augusti. Språken som talas är franska och italienska.