”Inte snart, inte sen – ge oss bättre arbetsmiljö nu!”
Kvinnor som arbetar i välfärden idag gör det med den egna hälsan som insats. Det är helt ohållbart. Och det är ett stort problem – för alla, skriver Matilda Johansson, Kommunal Västerbotten.
På måndag är det internationella jämställdhetsdagen. Alltså en av de andra 364 dagar om året som Kommunal tar strid för kvinnorna i välfärden. Kvinnorna som utgör samhällets livsnerv.
Från vaggan till graven, från den allra första dagen till den allra sista – är det våra ansikten som möter er. Det är i våra armar ni lämnar era barn på morgonen. Det är våra händer ni håller när ni gråter tröstlöst vid er mammas sjukhussäng. Det är våra röster som dag efter dag ropar ”God morgon!” och peppar din gamla pappa att orka kliva ur sängen ännu en dag.
Vår arbetsmiljö – allas problem
En vacker dag är vår omsorg, kunskap, och kraft allt ni har att falla tillbaka på. Därför är vår arbetsmiljö inte bara vår angelägenhet. Det är allas. Medlemmarna i Kommunal måste få det bättre på jobbet, och det nu.
Mellan 2010 och 2023 skedde en femdubbling av stressrelaterad sjukfrånvaro i Sverige. Välfärdssektorn är överrepresenterad, och fyra av fem drabbade är kvinnor, visar rapporten ”Miljarder skäl att förbättra arbetsmiljön” som publicerades av ”Facken i välfärden” i juni.
Så här behöver det inte alls vara. Det är absolut möjligt att få till en förändring.
Majoriteten av alla undersköterskor upplever att bemanningen på deras arbetsplats är otillräcklig. Lägg till ohållbara arbetsscheman, delade turer och en alldeles för tung arbetsbelastning. Blir man sjuk så drabbas man dessutom ekonomiskt av det orättvisa karensavdraget – som slår allra hårdast mot arbetare i välfärden.
Den arbetsrelaterade ohälsan innebär ett stort lidande, och många betalar ytterst med sina liv. Arbetsmiljöverket har uppskattat antalet arbetsrelaterade dödsfall på grund av stress till uppemot 800 per år.
Så här behöver det inte alls vara. Det är absolut möjligt att få till en förändring. Men, det kräver att chefer och politiker, i varje kommun och på varje arbetsplats bestämmer sig för att – inte snart, inte sen, utan NU – börja prioritera och lägga resurser på arbetsmiljön.
Så, vad bör göras?
- Politiker på alla nivåer måste säkra tillräckligt med pengar till välfärden – nu och på lång sikt. Jämställda löner, schyssta villkor och hållbara arbetstider är en självklarhet om man vill locka folk att söka sig till yrket – och förstås få folk att vilja stanna kvar.
- Alla arbetsplatser måste arbeta aktivt med friskfaktorer – det vill säga allt ifrån hållbara arbetstider och scheman, tillräckligt med kollegor och en närvarande chef som är insatt i arbetet och kan prioritera. Allt detta har enligt forskning positiv påverkan på arbetsmiljö och sjukfrånvaro.
- Regeringen bör införa sanktioner mot arbetsgivare som inte arbetar med systematiskt arbetsmiljöarbete.
Vem som helst kan prata om hur viktiga vi är, ge oss en applåd eller kalla oss hjältar. Men kom ihåg: Handling utan ord, är betydligt bättre än ord utan handling.