Sjukskrivningarna är många inom flertalet yrken. Belastningen ökar i takt med mindre personal. Det gäller inom alla Kommunals yrkesområden. Barnskötare, undersköterskor, personliga assistenter, busschaufförer, fastighetstekniker, inom lokalvården och många fler yrken.  

Jag har i flera år sagt att arbetstidsförkortning skulle gynna arbetarnas arbetsmiljö såväl som arbetsplatserna runt om i vårt avlånga land. Arbetsmiljö och arbetstid hänger ihop. 

Kostar för mycket?

Varför är politiker och arbetsgivare då så rädda för att skapa förbättringar i form av förkortad arbetstid? Kostnaden blir för stor, är ett resonemang som förs. Det sista jag läste var att det saknades personal för att fylla tomrummen som skulle bildas, enligt den moderata finansministern Svantesson.

Med en arbetstidsförkortning skulle arbetarna ges möjlighet till återhämtning mellan arbetspassen, vilket i sin tur skulle gynna både arbetsplatsen och den enskildes möjlighet att arbeta fram till pensionen. Men ”det kostar för mycket”.  

Ett sänkt arbetstidsmått skulle ge minskad arbetsbelastning och minskad stress för den enskilde arbetstagaren. Det skulle betyda att också arbetsmiljöskadorna minskade. 

Sanningen är att ett flertal kommuner har gjort just en arbetstidsförkortning, och gynnats utav den. Där har de sett att sjukskrivningarna har minskat, arbetsmiljön har blivit bättre och att personalen stannar kvar.

Välfärden har blivit tyngre och belastningen ökar då vi är färre verksamma i arbetsför ålder samtidigt som den äldre befolkningen växer och de många gånger har en tyngre sjukdomsbild än tidigare.  

Minutstyrningen skadar

Många yrken har fått tätare och fler uppdrag i form av uppgifter på tid. Det betyder besparingar för företagen när personalen arbetar utifrån en minutstyrning på löpande band. Men ett fåtal yrken kan arbeta enligt en minutstyrningsmodell. För att detta ska lyckas krävs att samma moment alltid utförs och att uppdraget som ska utföras handlar om döda ting.  

Den här ökade belastningen och tidspressen leder till arbetsskador som i många fall leder till en sjukskrivning, på kort eller längre tid. Är du inte arbetsför blir du en belastning för arbetsplatsen i form av minskad personalstyrka vilket också ger dyra sjuklönekostnader för arbetsgivaren.  

Kortare arbetstid = mindre stress

Ett sänkt arbetstidsmått skulle ge minskad arbetsbelastning och minskad stress för den enskilde arbetstagaren. Det skulle betyda att också arbetsmiljöskadorna minskade.

Kan någon förklara för mig hur en arbetstidsförkortning inte kan vara gynnsam?