Där kräftorna sjunger (Netflix)

Boken som ”alla” läste för några år sedan är skriven av Delia Owens. Filmen tar fasta på den vackra natur där Kya, ”träskflickan”, växer upp ensam i ett hus. Som ung kvinna anklagas hon för mord. En mordgåta utöver det vanliga och makalösa miljöer.

En dag (Netflix)

David Nichols succéroman blev långfilm redan 2011. Nu är det tv-serien som är aktuell och den är ruskigt bra, oavsett om man läst boken eller inte. Två unga människor (han överklass och hon arbetarklass) möts och serien följer deras liv under 20 år.

Purpurfärgen (Max)

Alice Walkers romanklassiker skildrar en afroamerikansk kvinnas tuffa tillvaro i början av 1900-talet. Systerskap blir räddningen. Den blev film redan 1985 men nu finns nyversionen, som är en musikalfilm. Det gör mig skeptisk till en början men hjärtat smälter efter hand.

Baby Reindeer (Netflix)

Serien bygger på en pjäs men kvalade in på listan ändå för den är så bra! Skriven av komikern Richard Gadd som också spelar huvudrollen. En berättelse om hur han blir stalkad av en kvinna som han ville vara vänlig mot. Och det är inte allt, här finns en ännu sårigare berättelse som sällan skildrats av manliga offer.