Danska Glenn Bech skriver om klass så att mamma förstår
Författaren Glenn Bech vill skriva om klass så att mamma förstår. Möt dansken som gjort succé i hemlandet med sitt diktmanifest och få svar på varför han så ofta återkommer till ord som underklass, skam och privilegier.
Glenn Bech dyker upp med blond kalufs på skärmen till Zoom-intervjun. Han berättar att han blir nervös när han ska göra seriösa intervjuer. Han har nyligen lämnat Köpenhamn och köpt lägenhet utanför stan – vilket blev möjligt tack vare att hans senaste bok ”Jag erkänner inte längre er auktoritet” sålts i 75 000 exemplar i Danmark. Nu finns på boken på svenska.
– Vanliga läsare älskar boken. Många människor har haft liknande resor som jag och inte känt sig hemma i Köpenhamns medelklass. Kritikerna är mer splittrade. En konservativ kritiker skrev: det här är inte trevlig läsning. Det tyckte jag var roligt och funderade på om vi kunde sätta det på bokomslaget, säger Glenn Bech med ett leende.
– Boken sålde inte bra till en början, den släpptes inte fram av litterära ”gatekeepers” och nådde inte fram till läsarna. Men sen började politiker använda boken mot varandra i förra riksdagsvalet i Danmark. Vänstern och mitten debatterade boken, högern ville inte röra den. Då började boken sälja.
Vem är då Glenn Bech? Författare, psykolog, ”landsbygdshomosexuell” som växte upp med sin mamma som var bussförare och sin lillebror. Pappan var brevbärare och tog sitt liv när Glenn var fem år. Allt detta är viktigt i boken. KA plockade ut sex nyckelord och frågade Glenn Bech varför han skrev om dem.
Underklass
Finns med 14 gånger i boken.
– Jag tror att ordet klass försvann ur danska språket efter 1970-talet. De som tillhör underklassen vill inte identifiera sig med den. Det finns inte mycket solidaritet där. Arbetarklass har varit mer idealiserat. Jag använder orden för att lyfta klassfrågan. Folk tror att jag representerar underklassen. Det gör jag inte men jag föddes i underklassen.
Miljonär/kapitalist
Finns med 10 gånger i boken.
– Jag var arg när jag skrev det (se dikten nedan). När man är så rik behöver man aldrig leva med konsekvenserna vilken politik det än blir. Det bör finnas ett tak för när man inte längre tillhör den vanliga befolkningen och då förlorar man sin rösträtt. Det var en rolig tanke.
Mamma/morsan
Finns med 106 gånger i boken.
– Hon är viktig även i mina tidigare böcker. Vi har alltid älskat varandra fastän hon inte kunde ta hand om mig så bra. Vi har gått i familjeterapi och ska nog skriva en bok om vår relation. När pappa tog sitt liv blev mamma bussförare. Numera jobbar hon i fängelse och har en medelklass-inkomst. Jag vill alltid prata om klass på ett sätt som min mamma förstår.
Homosexuell/gay/HBTQ
Finns med 226 gånger i boken.
– Att vara gay på landsbygden handlade om att inte vara gay. Det handlade om att passa in som hetero. Många av oss flyr till storstaden så fort som möjligt. Men i Köpenhamn fick jag andra problem: folk utgick från att mitt liv hade varit lätt för jag var en vit man. De fattade inte att jag hade flytt från mina klassförhållanden. Hade jag fötts i Köpenhamn i dag hade jag nog beskrivit mig som ickebinär för jag var ett feminint barn men det var inte möjligt där jag växte upp.
Privilegier
Finns med 38 gånger i boken.
– De mest privilegierade är de som blir mest förolämpade när jag pratar om privilegier. Min bror är arbetslös, blind på ena ögat och alkoholist. Men i Köpenhamn betraktas han som privilegierad för att han är en vit man. Identitetspolitik har kommit att handla om kön, sexualitet och etnicitet men missar klass.
Skam
Finns med 34 gånger i boken.
– Skam handikappar dig, du gör dig själv mindre än du är. Fortfarande i dag, trots att jag talat inför så många människor, känner jag mig som en groda när jag går upp på en scen. Jag förstår inte varför folk köper min bok. Psykologiskt lider jag fortfarande av all mobbning och allt utanförskap som jag upplevt.
Två utdrag ur boken:
underklasskam, medelklasskam, bögskam, föräldraskam, kroppsskam, skam,
skam
skammen är ett fängelse
alla har inte samma förutsättningar att bli kvitt den
det är ett privilegium att kunna verbalisera och förmedla sitt inre liv
det är ett privilegium att kunna göra sig förstådd
det är ett privilegium att göra sig hörd
*
som miljonär har man förverkat rätten till lidande
eller som mångmiljonär borde man fråntas sin rösträtt
tills dess att och endast om
man en dag får kontakt med verkligheten
arbetar- och underklassen
medmänskligheten