Det har hänt mycket sedan 2003. Många av Kommunals nuvarande medlemmar var ju inte ens födda då. Det ger perspektiv att tänka på det. Äldre kommunalare kanske minns strejken som ett välkommet avbrott i deras arbetsliv, då de fylldes av kampvilja och gemenskap. 

Själv gick jag i gymnasiet och jobbade extra på ett äldreboende, men märkligt nog har jag inga särskilda minnen av strejken. Däremot minns jag att en del kollegor var besvikna efteråt för att det hela fick ett abrupt slut, det sas att dåvarande statsminister Göran Persson hade tryckt på för att få ett slut på strejken, huruvida det är sant är det nog få som vet.

Kommunal såg dock avtalet som en seger eftersom vissa yrkesgrupper fick lönepåslag om 5 procent.

Undersköterskor och barnskötare strejkade

Detta och mycket annat behandlas i podden ”Vi bygger landet” som har ett helt avsnitt om den historiska strejken 2003, vilket är en välkommen historielektion nu när Kommunal varslat om strejk. Kent Werne gör podden på uppdrag av LO och den finns på Spotify.

Avsnittet bygger på gamla klipp från Sveriges Radio och en intervju med genusvetaren Kristin Linderoth, som skrivit en doktorsavhandling om Kommunals strejk och intervjuat undersköterskor, barnskötare, vaktmästare, städare och andra grupper som togs ut i strejken.

Smörgåsarnas roll i strejken

Röda jackor med orden ”Vi tar fajten”, sambatåg som fyllde gatorna, S-politiker som av Kommunal beskrevs som strejkbrytare. Smörgåsarna då? Jo, det ägnas en stund i podden åt de kommunalare som bidrog i kampen genom att bre smörgåsar åt medlemmarna som möttes på fackexpeditionerna runtom i landet. På så vis fanns viktiga uppgifter av omsorg för kommunalarna som var så vana vid att ge just omsorg.