– Det kändes som en surrealistisk mardröm.

Så beskriver barnskötaren Annika, som egentligen heter något annat, dagen då hon hoppade in på en av förskolekoncernen Tivolis förskolor. Personen som skulle ta emot henne var sjuk och Annika fick ingen introduktion, inte ens veta var toaletten låg.

– Det var 27 grader kallt, men de skickade ut oss i kylan i flera timmar. Det var jag och en praktikant som pratade väldigt dålig svenska och inte hade några vantar. Ungarna skrek och jag visste inte vad någon hette, berättar Annika.

Lunchen beskriver hon som lika kaotisk, med 20 skrikande barn som kastade mat på väggarna och ingen som hade koll på vad som skulle göras.

– Det var en otroligt turbulent grupp, helt vedervärdig miljö och extremt underbemannat.

Annika tror att just den dagen var ett extremfall, men hon har jobbat som vikarie på flera av Tivolis andra förskolor och beskriver ett företag som inte tar tillvara på utbildad personal.

– I stället för att välja en rutinerad, välutbildad och kompetent person som är omtyckt tar de hellre ett oprövat kort från gatan bara de får betala minsta möjliga lön.

Hon själv tjänade 135 kronor i timmen, en lön hon anser är ”skandalöst dålig”.

Företaget gör stora vinster

Tivoli förskolor har i skuggan av större och mer välkända förskolekoncerner vuxit kraftigt de senaste åren. Flera av deras förskolor tillhör de mest lönsamma i branschen. Nio av förskolorna har vinstmarginaler på över 20 procent.

Snittet för alla koncernens förskolor är drygt 14 procent, mer än dubbelt så mycket som snittet för alla aktiebolagsägda förskolor.

Ägarna har plockat ut stora vinster ur bolaget. Åren 2013 till 2022 rör det sig om nästan 41 miljoner kronor.

Hur kan Tivoli göra så stora vinster? Låg bemanning och mycket outbildad personal kan vara en förklaring. Siffror från Skolverket visar att Tivoli har sämre bemanning än rikssnittet för förskolor. KA:s granskning visar också att Tivoli har sänkt bemanningen i flera av de förskolor som de tagit över mellan 2019 och 2022.

Att det är dålig bemanning håller en barnskötare på en förskola i Stockholm med om.

– Innan Tivoli tog över hade vi 5,5 barn per personal. Nu är det 6,5 barn. Det finns inga pengar, det spelar ingen roll om två är sjuka, säger barnskötaren, som vill vara anonym.

Hon berättar att de fick höra att vikariebudgeten var slut redan i november och att det skulle bli väldigt restriktivt med vikarier vid sjukdom.

En illustration av barn, med utspilld mjölk, flygande flingor och röra.

Outbildad personal och låga löner

Tivolis förskolor har färre förskollärare än kommunerna. När det gäller utbildade barnskötare har Tivoli betydligt färre än snittet.

Det jobbar alltså många outbildade eller med oavslutad pedagogisk utbildning i Tivolis förskolor – och outbildad personal är billigare.

– Barnen fick ingen pedagogisk verksamhet, det var mest barnpassning. Man trycker ner lönerna och då får man antingen outbildade eller personer som precis studerat till barnskötare och inte har någon erfarenhet, säger en före detta rektor som vill vara anonym.

Även hon instämmer i att det var dålig bemanning. Där hon jobbade handlade det om 21 barn på 3 personal, i en grupp för barn på 3-5 år.

En barnskötare som just nu jobbar på en Tivoliförskola i Stockholm berättar att hon tjänar 26 000 kronor i månaden – 2 000 kronor lägre än på sitt tidigare jobb. Snittet för kommunalt anställda barnskötare i Stockholm är över 28 000 i månaden. Barnskötaren är utbildad och har jobbat i över tio år.

– De betalar sjukt dålig lön. Det är pinsamt. Det tror jag är en bidragande faktor till att folk inte stannar kvar, säger barnskötaren, som vill vara anonym.

Hon berättar att det senaste halvåret varit väldigt stor personalomsättning på förskolan där hon jobbar, något som påverkar barnen negativt.

Kommunal kritiskt till Tivoli

På Kommunal i Stockholm säger regionala skyddsombudet Linda Pettersson att hon inte ser Tivoli som ett tillförlitligt företag.

– De har köpt upp förskolor med bra bemanning och lovat att de inte kommer göra några förändringar men sen drar de ner på personal ändå. Det finns en del riktigt bra rektorer men det är blandat, säger Linda Pettersson.

Hon säger också att det saknas resurser som företagshälsovård.

– Det har varit behov av det under lång tid men inte funnits några som helst ambitioner.

Det har också förekommit att de har begärt förstadagsintyg vid sjukdom trots att det inte funnits någon sjukdomshistorik.

Hon tillägger att hon inte haft med företaget att göra det senaste året, så erfarenheterna baseras på tiden innan dess.

Vid några tillfällen har Tivolis förskolor fått kritik när de granskats av kommuner där de är verksamma. Solna, till exempel, kritiserade 2021 förskolan Virvelvinden för att de hade för låg bemanning och för få förskollärare.

I Stockholm fick förskolorna Baltazar Norrmalm och Baltazar Södermalm kritik 2022, bland annat för att ha skickat vidare pengar i koncernen genom så kallade koncernbidrag. Kommunen skriver att företaget genom det har utsatt verksamheten för ekonomisk risk.

Illustration barn som lekar vintertid.

Ägaren: Bra på att hålla i pengarna

Huvudägaren Bror Thorén förklarar att de gör så stora vinster delvis för att de inte har något huvudkontor, utan chefer och administrativ personal jobbar hemma eller ute på förskolor när de behöver kontor.

Han känner inte igen sig i att de skulle ha lägre bemanning än rikssnittet eller låg andel utbildad personal, och menar att det kan bero på att alla inte rapporterar in likadant till Skolverket.

Men det tillbakavisas av Skolverket, som säger att det finns regler för hur statistiken ska redovisas och att den är jämförbar.

Angående kritiken från personal och Kommunal så känner han inte igen den. Att barnskötarna har låga löner håller han med om, men säger att de följer kollektivavtalet.

Han känner inte igen att personal skulle fått höra att vikariebudgeten är slut.

– Det skulle jag aldrig stå för, jag skulle bli tokig om jag hörde det.

Bror Thorén: Haft fina bilar

Bror Thorén tycker att kritiken från Stockholm stad om att de har skickat koncernbidrag är märklig. Han säger att de gör det för att stötta förskolor i koncernen som går dåligt och att de fick kritik för att de inte hjälpte en av sina andra förskolor som gick i konkurs.

Bror Thorén tycker inte att de gjort så stora vinstutdelningar om man ställer det mot hur mycket pengar de omsätter.

Utdelningarna har använts för att betala av lån som han och den andra ägaren, vd:n, tagit för att köpa nya förskolor, säger han. Bror Thorén säger att han inte blivit rik på Tivoli.

– Jag har haft fina bilar, ätit goda middagar och levt ett rimligt liv. Det är ett välbetalt arbete jag har utfört men vi har också tagit otroligt stora privata risker och gjort många dåliga förskolor väldigt bra. Vi är en seriös aktör.

”Trivs inte alls”

Kommunalarbetaren har också pratat med några som jobbar eller har jobbat på Tivoli och som inte är kritiska. Men andra vill sluta.

– Jag trivs inte alls. De saker vi tycker om blir hela tiden bortskalade. Det sparas hela tiden på vikarier och vi får pisslön. Vd:n har plockat ut miljoner. Vi är inte miljonärer och jobbar arslet av oss, säger en barnskötare.

Karta som visar var Tivoliförskolorna ligger. De flesta ligger i Stockholm och närliggande kommuner.