Är du rädd för att bli skjuten utanför porten till ditt hem? Så skulle ett mått på den svenska ojämlikheten kunna se ut. Dokumentären ”Om alla bara drar” ger en kärleksfull och komplex bild av ett utsatt område. Nazira älskar att bo i Tensta där hon umgås med sina grannar. Men en hotfull incident på deras gård skapar ett trauma i hennes familj. Flytta eller bo kvar? I filmen följer vi familjens ökade rädsla under flera år.

Kämpa eller flytta?

Nazira är en kämpe, hon ringer polisen och mejlar statsministern. Men enda utvägen tycks vara att flytta. Som hennes lilla son säger i en särskilt hjärtknipande scen: det här är inte mitt hem, det är inte såhär det ska vara.

Det är så viktigt att prata om människors rätt till trygghet utan att svartmåla förorten. Men vad blir kvar av förorten när alla som har råd och möjlighet har flyttat där ifrån? Alla som bor i Sverige borde se den här starkt berörande filmen.

”Om alla bara drar” har premiär på bio 15 mars. För regi står Karin Wegsjö och Nazira Abzalova.