Det var strax före midnatt som de två undersköterskorna fick larmet från vårdtagaren som bor i en villa i Kungsbacka. Det var ett så kallat ”tyst larm” vilket betyder att vårdtagaren inte svarar när de försöker få kontakt via högtalaren som kopplas på när en person larmar. 

Enligt polisen kastade mannen någon form av brännbar vätska i samband med att hemtjänstpersonalen klev in. Det började brinna explosionsartat, men de båda undersköterskorna lyckades ta sig ut ur huset. De fördes därefter med ambulans till sjukhuset. 

– Deras tillstånd är allvarligt men stabilt med brännskador på delar av kroppen. Vi har haft kontakt med deras anhöriga och inte kunnat prata med dem själva. De är fortfarande under vård, säger Isa Urün, vård- och omsorgschef i Kungsbacka kommun.

Dålig kunskap om mannen

Det ska inte ha funnits några indikationer på att vårdtagaren skulle kunna vara våldsam eller farlig, enligt Isa Urün. Mannen hade hemtjänst från en privat utövare under dagtid och kommunens hemtjänstenhet sköter endast larmen, vilket gjorde att kännedomen om honom inte var stor.

Bland undersköterskornas kollegor i nattpatrullen är stämningen dämpad.

– Alla är verkligen i chock, det är fruktansvärt och vi tänker väldigt mycket på våra kollegor. Det känns traumatiskt och jag vet att det är flera av dem som jobbade i natt som inte klarar av att gå på nu ikväll, säger undersköterskan Christel Jonasson.

Både i eftermiddag och i morgon eftermiddag är det krismöten för personalen där företagsläkare kommer att finnas på plats.

Mer ensamarbete i nattpatrullen

Nattens tragiska arbetsplatsolycka i Kungsbacka inträffar bara dagar efter att nattpatrullen ställts inför beskedet att 58 tjänster ska minskas till 40. Det betyder fyra tjänster mindre per natt. De ska också i hög utsträckning köra ensamma i bilarna på natten, och inte som i dag vara två i varje bil.

Redan innan attentatet har personalen varnat för riskerna med ensamarbetet:

– Det spelar ingen roll om vi åker på ett larm eller om det är en vanlig insats. Vi vet aldrig vad som väntar innanför dörren när vi kliver in. De säger att även om vi åker ensamma framöver så ska vi vara två på larmen och invänta varandra, men en kollega kan ju vara mitt uppe i en insats 20 minuter bort. Det här är en ren skrivbordsprodukt, säger Susanne Werdien, undersköterska och skyddsombud.

Undersköterskorna Christel Jonasson och Susanne Werdien tar en selfie framför en byggnad.
Undersköterskorna Christel Jonasson och Susanne Werdien.

”Känner en otrygghet”

Hon berättar att de just nu sätter ihop en riskanalys som ska lämnas till arbetsgivaren. Hittills är den sju sidor lång.

– Att hela tiden åka ensam på natten, att parkera bilen och gå i mörkret och att vara ensam när man kliver in hos någon gör att man känner en otrygghet. När vi jobbar två har vi åtminstone varandra. Även om de var två nu i natt så spär det här på oron för ensamarbete.

Isa Urün, vård- och omsorgschef i Kungsbacka kommun, säger att han kan förstå kopplingen mellan nattens arbetsplatsolycka och omorganisationen med mer ensamarbete, men att kopplingen egentligen inte håller.

– Man kan göra en parallell och jag förstår att det spär på otryggheten. Det här är en exceptionell händelse. Men i den nya organisationen hade det fortfarande varit två som åkt eftersom det var ett larm, och det hade fortfarande varit två som råkat illa ut. Så egentligen hör det inte ihop.

Bakgrunden till omorganisationen är, enligt Isa Urün, att de sett över omvårdnadsbehoven under dygnet och att de utifrån dem inför ett annat arbetssätt på natten för att ”frigöra resurser” till dag och kväll.

”Risk för massflykt av personal”

Undersköterskan Christel Jonasson säger att hon aldrig kommer att sätta sig och arbeta ensam i en bil. 

– Majoriteten av oss har tidigare sagt nej till enkelbilar, men nu blir det inte längre frivilligt. Jag tvingas då byta till dagarbete och då erbjuder de oss jobb där det fattas folk. Sanningen är att det är kris i hemtjänsten på dagen, många har slutat på grund av dåliga scheman de senaste åren så jag ser en stor risk för att det blir en massflykt från vård och omsorgen i Kungsbacka.

När polis och räddningstjänst kom till platsen var huset helt övertänt och paret som bor i huset befaras ha dött i branden.