För Banjong Strandman som bor i Sotenäs kommun började vägen till nytt yrke med en värkande rygg och ettårig sjukskrivning.

– Det var en sorg. En dag vaknade jag och kunde inte röra mig då förstod jag att jag måste sluta i äldreomsorgen, säger hon.

Hon kom överens med arbetsgivaren om att sluta på äldreboendet där hon arbetade och fick veta att hon kunde ha rätt till betald utbildning eftersom hon blev uppsagd på grund av hälsoskäl.

Resultatet blev att hon läste in grundbehörigheten på Komvux under våren 2023 och i höstas började hon en ettårig gymnasieutbildning till processoperatör. Efter den kan hon jobb inom bland annat inom pappersindustrin, på värmeverk eller vattenverk.

– Efter utbildningen skulle jag vilja arbeta på reningsverk med dricksvatten. Det känns väldigt spännande.

Lön genom Omställningsfonden

Terminen på Komvux och första terminen på den här kursen fick hon lön via Omställningsfonden. Nu den sista terminen tar hon vanligt studielån och studiebidrag från CSN.

– Men det är verkligen värt det. Jag kan rekommendera att studera och byta jobb för de som blir sjukskrivna. Jag har fått en framtid, säger hon.

Vad är en omställningsorganisation?

Alla som arbetar i Sverige tillhör en omställningsorganisation.

De ger både tillsvidareanställda och visstidsanställda kompetensutveckling och är ett extra skyddsnät för den som blivit uppsagd på grund av bland annat arbetsbrist eller hälsoskäl.

De kan hjälpa dig att få utbildning, rådgivning och i vissa fall betala dina kurser eller lön.

Vilken omställningsorganisation du tillhör beror på vilka som tecknat kollektivavtalet på ditt arbete.

Exempel på omställningsorganisationer är Omställningsfonden (dit hör de arbetsplatser där Kommunal och Sobona eller SKR tecknat avtal), Trygghetsfonden TSL (dit hör arbetsplatser med kollektivavtal mellan Kommunal och Almega), Offentliga omställningsorganisationen (Kammarkollegiets organisation för de som inte har kollektivavtal).

Om du är medlem i Kommunal kan du hitta din omställningsorganisation här: https://www.kommunal.se/hitta-din-omstallningsorganisation

Egentligen har Åsa Kitti haft sitt drömjobb länge. Hon har arbetat i tio år på laboratoriet vid Kalix sjukhus och stortrivs, men när hon såg annonsen om en kurs till specialistundersköterska inriktad på laboratoriemedicin slog hjärtat lite snabbare.

– Jag kände direkt att den vill jag gå! Mitt arbete då bestod mest av att förbereda prover för analys och hantera dem efteråt. Jag ville få djupare kunskaper om laboratoriemedicin.

Undersköterskan Åsa Kitti i ett labb som förbereder ett prov.
Undersköterskan Åsa Kitti fick utbildningen betald av jobbet.

Arbetsgivaren betalade lön under studier

Hon var beredd att ta tjänstledigt och betala kursen ur egen ficka, men så berättade hon om den för chefen.

Eftersom det är brist på utbildad laboratoriepersonal ville arbetsgivaren betala lönen under studietiden och de såg till att Omställningsfonden betalade litteratur och andra kostnader kring kursen.

– Min utbildning var en winwin för alla. Jag fick en studielön på 20 000 kronor i månaden under hela utbildningen.

Eftersom kursen gick på distans kunde hon också arbeta timmar när det var möjligt för studierna och det gjorde att hon nästan fick ut samma lön som vanligt.

Nu har hon har tagit examen och fått nya arbetsuppgifter. Bland annat har arbetsgivaren bedömt att hon kan ta ansvar för att bedöma hjärtmarkörer i prover från personer med misstänkt hjärtinfarkt.

– Jag trivdes förut också, men det känns bra att kunna göra en större del av arbetet på laboratoriet.

Dessutom har hon satt i gång en trend.

– Det är sex andra undersköterskor i Region Norrbotten som ska gå samma utbildning, de får också studielön och blir färdiga i maj.

Så kan omställningsorganisationer stötta

Både Banjong Strandman och Åsa Kitti har fått stöttning genom Omställningsfonden. 1,3 miljoner anställda inom välfärdsektorn i Sverige kan få rådgivning om studier och karriärval genom dem.

Tobias Sahlgren, områdeschef för karriär och studier, tycker att fler borde ta den chansen. 

– Det är gratis och ändå är det bara runt tusen personer om året inom som använder tjänsten. Vi hoppas att det ska bli många fler.

En skallig man i kostym som sitter vid ett skrivbord.
Tobias Sahlgren, Omställningsfonden.

Just Omställningsfonden arbetar med anställda hos arbetsgivare som har ett kollektivavtal genom Sobona eller SKR.

Men det finns andra omställningsorganisationer för de som arbetar under andra kollektivavtal och de som arbetar utan kollektivavtal kan få stöd genom Kammarkollegium.

­– Det är en bra chans som är värd att ta om , säger Tobias Sahlgren.