Julböcker på svenska innebär inte bara feelgood-romaner och kokböcker längre. ”Kvinnornas jul” och ”Jul under polstjärnan” är två fina antologier att dra sig undan med under den hetsiga juletiden. Båda böckerna blandar gamla klassiker med moderna texter. 

I den första är alla texter skrivna av kvinnor och publicerade tidigare. Bland författarna finns Karolina Ramqvist, Kerstin Ekman och Fredrika Bremer. Det jag gillar särskilt med den här boken, förutom texterna i sig, är att den innehåller en text för varje dag under adventstiden. Men de går såklart lika bra att läsa i mellandagarna.

Undersköterska firar jul på demensboendet

I ”Jul under Polstjärnan” finns både klassiker och nyskrivna noveller, av bland andra Klas Östergren, Charles Dickens och Sara Kadefors. En novell som är särskilt värd att nämnas i sammanhanget handlar om en undersköterska på ett demensboende, skriven av Tina N Martin. Den har en sådan där fantastisk slutkläm som en riktigt lyckad novell gärna ska ha.

Det som saknas i båda böckerna är en kort presentation av varje författare, det krävs inte mer än så om man vill inkludera fler läsare.

”Kvinnornas jul” är utgiven på Romanus & Selling

”Jul under Polstjärnan” är utgiven på Polaris

Årets julklapp för alla åldrar

”Frågornas bok” av Pablo Neruda är årets julklapp om jag får bestämma! Den chilenska poeten skrev sina 300 frågor år 1973. Nu ges 70 av dem ut som barnbok och är en fröjd för både ögat och själen. Med illustrationer av Paloma Valdivia blir boken en upplevelse för alla åldrar. För översättning står Hanna Nordenhök och det är första gången dikterna ges ut på svenska i bokform!

Dikterna består enbart av frågor och passar därför perfekt att högläsa för barn, eftersom barn är små filosofer och kan ge lika tankeväckande svar som de gåtfulla frågorna i sig. ”Hur gammal är november? Och vad heter den där månaden mellan december och januari?”. 

”Frågornas bok” är utgiven på bokförlaget Trasten