Kommunalråden i Norrbottens alla 14 kommuner och tre regionråd i Region Norrbotten har alla skrivit till regeringen med krav om att de ska undantas från arbetstillståndets höjda försörjningskrav, vilket SR Norrbotten var först med att berätta.

”Det försvårar en redan ansträngd arbetssituation och motverkar satsningar i både det offentliga och privata” skriver de bland annat till migrationsminister Maria Malmer Stenergard, (M), och arbetsmarknads och integrationsminister Johan Pehrson, (L). 

– Det här påverkar våra verksamheter så mycket. Bara här i Boden är det ett trettiotal personer som kanske inte kan stanna. Det låter inte mycket, men det här är uppskattade kollegor och konsekvenserna är stenhårda för alla, säger Claes Nordmark (S), kommunalråd i Boden. 

Är det samma läge i alla Norrbottens kommuner?

— Det är likadant i flera kommuner. Bland annat har Kalix och Jokkmokk signalerat till mig att de har samma läge.

Porträttbild på Claes Nordmark.
Claes Nordmark, kommunalråd i Boden.

Rimligt att hämta arbetskraft från Sverige

Skrivelsen skickades den 13 november, och ännu har ingen av ministrarna svarat.

Majoriteten av de som skrivit under är socialdemokrater, utom kommunalrådet i Övertorneå som är centerpartist och två av de tre regionråden som är från Centerpartiet och Vänsterpartiet. 

Men alla Norrbottens politiker håller inte med om att man måste få ett undantag från försörjningskravet.

En av dem är Tobias Sundberg som är moderat politiker i Bodens kommunfullmäktige. 

– Det är givetvis ett problem att hitta personal, men vi har ett läge där vi har EU:s näst högsta arbetslöshet i Sverige. Då är det rimligt att vi hämtar arbetskraft från södra Sverige i stället för utanför landet, säger han.

”Får göra sig mer attraktiva”

Samma ståndpunkt har moderaten Mattias Karlsson som valts in i riksdagen på mandat från Norrbotten och som dessutom är Moderaternas gruppledare i riksdagen. I en kommentar till Sveriges Radio menar han att det höjda försörjningskravet inte är ett hot mot kommunerna i norra Sverige. 

– De får göra sig mer attraktiva och se till att människor som är arbetslösa i dag tar jobben som finns i Sverige och i Norrbotten.

Claes Nordmark är inte imponerad av det han hör.

– Det är ett väldigt arrogant uttalande. Enligt regeringen måste vi få folk från södra Sverige. Vad gör regeringen för att få folk att flytta från södra Sverige? 

Ja, vad kan ni göra för att göra er mer attraktiva? Kan ni höja lönerna för alla?

– Vi har en väldigt ansträngd ekonomi och det blir svårt, säger han och förklarar att det blir ännu svårare om arbetstillståndets golv höjs till att vara medianlönen som det flaggats för inför nästa år. 

– Den ligger på runt 34 000 kronor. Vi har inte ekonomi till det.

En vårdavdelning måste stänga

Claes Nordmark menar också att det är cyniskt att det inte finns några övergångsregler som gör att de personer som redan bor och arbetar i Sverige med arbetstillstånd kan stanna.

– I Harads, som ligger i Bodens kommun, är väldigt många drabbade – en hel vårdavdelning måste stänga där nu. De som inte kommer att få arbetstillstånd är uppskattade kollegor som etablerat sig i Sverige. De är en del av byn. Människor är förkrossade.