Undersköterskan Sara Karlsson jobbar på ett äldreboende i Mörbylånga. När hon vill ta det lugnt efter en arbetsdag brukar hon pyssla och göra egna örhängen – här finns allt från ambulansbilar, sprutor eller kryckor som går att sätta i öronen. 

– Många tycker att det är en smårolig grej. Att kunna ha sitt yrke i öronen, säger Sara Karlsson.

Sara Karlsson.

Till skillnad från till exempel armband och ringar kan undersköterskor bära örhängen på jobbet. Själva föremålen, berlockerna, köper Sara Karlsson och sätter sedan ihop med antingen krok eller stift. Dock är det svårt att hitta vårdrelaterade berlocker. 

Stolt över att vara undersköterska

Hon har en personlig favorit: stetoskopet som är format som ett hjärta. 

– Hjärtat är ju det vi jobbar med i vården. Så jag tänker att det får symbolisera det, säger Sara Karlsson.

Tror du att smyckena kan bidra till yrkesstolthet? 

– Det är inte så lätt att få folk till vården med tanke på löner och tider. Men om det här kan visa att man är stolt över att man är undersköterska, och att man hjälper människor, vore det jättetrevligt. Jag är stolt över att vara undersköterska. 

Här kan du se fler av Sara Karlssons smycken.