Kiril Hristov har tagit ledigt från sitt arbete vid Attunda räddningstjänst. Han, hans hund Killian och kollegan Klaes-Ola Kolberg har åkt för att hitta överlevande under rasmassorna efter den stora jordbävningen i Marocko. Det är andra gången de åker på internationellt räddningsuppdrag i egen regi.

Det är bara ett halvår sedan de körde 460 mil enkel resa för att hjälpa till att hitta överlevande efter den stora jordbävningen i Turkiet. Men den här gången är de inte ensamma. Efter insatsen i Turkiet startade de tillsammans med biståndsorganisationen Hasene en organisation med sex räddningsteam som ska kunna sättas in vid jordbävningskatastrofer. Varje team består av en räddningshund, en hundförare och en brandman.

– Det är så mycket smidigare att åka den här gången. Det är Hasene som organiserar resan och de som genom sina samarbetspartners ordnar flyg och logistiken i Marocko, säger Kiril Hristov på telefon.

Bergigt område med svår terräng

De kom fram till Marrakesh som ligger i det mest drabbade området redan under söndagskvällen. Där samarbetar de med ett koordinationsteam från Hasene Frankrike som sköter logistiken med transporter, tolkar och liknande. Det är ett bergigt område med svår terräng. Stora stenar och raserade byggnader blockerar vägar och försvårar framkomligheten. Framförallt är det byar och orter lite i utkanten som är värst drabbade.

Räddningsteamets tältläger i utkanten av Marrakech.

Teamet bor i tält i utkanten av området eftersom risken för efterskalv är stor. Att vara tidigt på plats är viktigt för att kunna rädda personer som är instängda.

I Turkiet medverkade teamet till att 18 personer räddades. Kiril har tidigare berättat att han hoppas att de kan hjälpa ännu fler genom att vara på plats tidigt och att vara fler team. 

– Tiden är viktig. Vi slåss mot klockan.