Osynliggörande/Synliggörande

Härskarteknik – osynliggörande: Du ignorerar andra, tar äran för någon annans idé, du glömmer andras namn, prasslar med papper när de pratar och lyssnar inte på dem.

Främjarteknik – synligggörande: Du visar att du lyssnar när någon pratar, ger cred till den som kommer med förslag, titta andra i ögonen.

Tips! Säg hej till alla på morgonen.

Förlöjligande/Respektera

Härskarteknikförlöjligande: Du skrattar åt andra och skämtar om dem inför andra, eller förminskar din kollega inför andra och säger saker som ”du som är så ung du kan väl inte veta det?!”

Främjarteknik – respektera: Stå upp för kolleger som blir illa behandlade, be någon som berättat något att utveckla eller berätta mer. Kritiserar du skilj på sak och person. Leder du möte ge alla samma tid att utveckla tankar.

Tips! Beröm när någon gör något bra eller kommer med en bra idé. 

Undanhålla information/framhålla information:

Härskarteknik – undanhålla information: Du ser till att en person inte får veta samma saker som alla andra, berättar inte för alla om viktiga förändringar eller skickar ut information väldigt sent.

Främjarteknik – framhålla information: Du är noga med att alla vet samma saker. Om information upprepade tillfällen kommer sent – kräv att beslut skjuts upp. 

Tips! Fråga öppet på möten om alla vet om viktiga saker – se till att det finns information för de som inte är med också. 

Dubbel bestraffning/hänsynstagande:

Härskarteknik – dubbel bestraffning: Jobbar du snabbt får du höra att du är slarvig, är du noga för du höra att du är för långsam, det tas inte hänsyn till vem du är och vilka förutsättningar du har.

Främjarteknik – hänsynstagande: Du tar hänsyn till att alla är olika, En kollega som är ensamstående förälder kan inte jobba över och måste vabba, en med adhd kanske inte kan vara koncentrerad länge.

Tips! Lita på att alla gör det bästa de kan även om de inte gör det på ditt sätt.

Skam och skuld/avlasta och bekräfta:

Härskarteknik – skam och skuld: Du får andra att känna skuld eller skam genom att använda flera av de andra teknikerna.

Främjarteknik – avlasta och bekräfta: Bekräfta dina kolleger, ge positiv feedback.

Tips! Lär dig säga nej när du har för mycket att göra och att ge kolleger hjälp när det är mycket för dem.