Jag har jobbat ett tag som busschaufför. Jag har heltid, fast anställning och ska enligt avtal jobba 154 timmar per månad. Men jobbar betydligt mer, och får enligt mig, inte betalt för de timmarna. Hur är det reglerat? 

/ Bussförare


SVAR: I bussbranschavtalet som är det vanligaste inom branschen så är det övertidsersättning för den tid som överstiger det sammanlagda ordinarie heltidsarbetstidsmåttet för schemaperioden. Du ska alltså inte arbeta mer än en heltidstjänst utan att få betalt för det. Men du behöver titta på hur arbetstiden är förlagd under hela schemaperioden.

Har du fackliga företrädare på företaget där du är anställd så vänd dig till dem så får ni sätta er ner och titta och räkna på ditt schema. Och stämmer det att du inte får betalt så behöver man påkalla en förhandling.