Film: ”Världens bästa chef”, spansk film i regi av Fernando León de Aranoa

Det finns förstås undantag. Under drygt ett decennium på Kommunalarbetaren har jag faktiskt träffat en handfull kommunalare som sagt: Jag har världens bästa chef!

En ny och prisad film har just titeln ”Världens bästa chef” och utspelar sig på en fabrik i Spanien som tillverkar vågar. Företagets ägare och VD, en äldre man, kallar de anställda för sin familj. Men redan i första scenen särbehandlas tjänstemän framför arbetare på golvet. Chefens mål är att tilldelas regionens pris till det bästa företaget. 

När produktionschefen får privata problem bjuder bossen ut honom på finmiddag: ”prata inte med mig som om jag är din chef”, säger han. Det blir dock uppenbart att det enda VD:n har för ögonen är hur de anställdas problem påverkar produktionen. 

Filmen är en satirisk och ryslig påminnelse om hur mycket skit som kan dölja sig under ytan när kommittéer eller politiker åker ut och besöker arbetsplatser. Och diplom på väggen är ingen garant för att saker fungerar bra i verkligheten.

Premiär på bio den 10 mars.