Film: En vacker dag, fransk film i regi av Mia Hansen-Løve med Lea Seydoux i huvudrollen.

När såg du senast en film som skildrar en kvinnas livspussel? De är ganska sällsynta men framför allt Frankrike är bra på att göra den här typen av vardagsskildringar. På senare år har jag sett franska filmer om barnmorskor, socialarbetare och en städare och ensamstående mamma i filmen ”Heltid”.

”En vacker dag” kretsar kring anhörigskap. Vi följer Sandra som är ensamstående mamma, änka, översättare och ger mycket av sin tid åt sin sjuka pappa. 

När han inte längre klarar sig hemma gäller det att hitta ett bra äldreboende som familjen har råd med. När man ser scenerna från olika boenden kring Paris känner man sig riktigt stolt över den svenska äldreomsorgen. Inte för att vår äldreomsorg saknar problem men såhär torftiga äldreboenden har jag i alla fall inte sett i Sverige. 

Det är en mycket fin och ömsint film som skildrar livets olika delar och relationer.

Premiär på bio 3 mars