Helene Rådberg skriver kvinnohistoria
I romanen "Kvinnorörelse" skriver Helene Rådberg om en för många okänd del av Sveriges arbetar- och kvinnohistoria.
Bok: Kvinnorörelse av Helene Rådberg (Ordfront förlag)
Qvinnor får tala. Orden tränger in med kraft i den unga fabriksarbeterskan Hilda Ringkvist. Året är 1884 och kvinnor förväntas inte göra annat än att arbeta och föda barn, riskera att dö i barnsäng. Därför dras Hilda till Frälsningsarmén som dyker upp i Norrköping med budskapet att Qvinnor får tala, även arbetarkvinnor. För inom socialismen är det inte självklart.
Frälsningsarmén kan vara vägen bort från både fabriken och det förväntade äktenskapet och moderskapet. I armén kan den unga Hilda skapa sig en karriär.
Helene Rådberg har tidigare skrivit om arbetarkvinnor i modern tid i den träffande diktboken ”Politiken”. I ”Mammajournalerna” skrev hon sin mammas historia.
”Kvinnorörelse” är en roman om Rådbergs mormors mor, kapten Hilda Ringkvist. Det måste vara begränsande att skriva roman om en verklig person. Den här romanen lider nog en aning av den begränsningen då den stundvis känns lite för repetitiv och redogörande.
I övrigt är det en stark och rörande skildring av både individ och kollektiv, dessutom ett kvinnokollektiv som jag aldrig läst om tidigare!