Sedan årsskiftet har ett stort antal skjutningar skakat Sverige. I Jordbro i Haninge kommun har två människor skjutits ihjäl i anslutning till en gångtunnel vid centrum. Det senaste mordet skedde 4 januari i år. Nobinas förare måste använda tunneln för att ta sig till och från sitt garage. 

– Det var en chaufför som gått igenom tunneln bara två minuter innan själva skjutningen var. Det kändes så klart väldigt olustigt, de känner sig skakade. Många chaufförer hörde av sig, säger Petri Myllykoski, som är fackligt huvudskyddsombud för förarna. 

Vill få åka bil

På grund av den uppenbara faran och förarnas oro har Kommunal anmält saken till Arbetsmiljöverket i en så kallad 6:6a-anmälan. Facket vill att arbetsgivaren ska sätta in bilar som förarna kan åka i till och från garaget.

Bild på Petri Myllykoski, bussförare.
Petri Myllykoski.

– Det skulle man kunna använda sig av omgående, då får man åka runt den plats där de verkar vilja skjuta varandra. Det avvisade arbetsgivaren, de ser inte risken. Vi tycker inte att arbetsgivaren tar problemet på allvar, säger Petri Myllykoski. 

”Delar oron”

Nobina kan inte svara på om man kommer att gå förarna till mötes och sätta in bilar. 

– Vi följer 6:6a-anmälan och får se var den diskussionen landar. Jag förstår och delar förarnas oro och vi arbetar jättemycket med säkerhetsfrågor, bland annat med kameraövervakning, säger Hannes Holmér på Nobinas pressjour.