Superhjälten Salander är tillbaka

Karin Smirnoff

Bok: Havsörnens skrik av Karin Smirnoff (Polaris)

Då var det dags igen för datasnillet/superhjältinnan Lisbeth Salander och journalisten Mikael Blomkvist att rädda liv och sätta stopp för samvetslös kriminalitet.

Den här gången är det Karin Smirnoff som rattar författandet och alltså tar över stafettpinnen från David Lagercrantz. Ursprungligen är det ju Stieg Larsson (död 2004) som ligger bakom Millenium-världen.

Genast gör Smirnoff figurerna till sina genom att placera hela handlingen i norra Sverige, i den påhittade kommunen Gasskas, någonstans i höjd med Älvsbyn i Norrbotten. 

Oberoende av varandra råkar både Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist befinna sig där av privata skäl. Men det dröjer förstås inte länge innan de springer på skumraskaffärer och hänsynslösa typer och behöver ta kontakt.

Salanders avlägsna släkting Svala blir ett välkommet nytillskott i persongalleriet. En yngre och på gränsen till smartare version av henne själv.

Jämfört med Lagercrantz känns det som att Smirnoff förvaltar Stieg Larssons engagemang i frågan om våld mot kvinnor på ett tydligare sätt. Spännande är det mest hela tiden, och förvånansvärt aktuellt med både elförsörjning och ryskt krigshot som ingredienser. Karin Smirnoff tar över Millenium-serien med den äran men gör den samtidigt till sin egen med sitt karaktäristiska språk.


Snygg Millennium-revansch

Bok: Skriften i vattnet av John Ajvide Lindqvist (Ordfront förlag)

Att Stieg Larssons Millennium-serie, och även dess uppföljare, har älskats av många är troligen mycket tack vare den karga antihjälten Lisbeth Salander. Men vad händer om hon byts ut mot en lika ung och punkig, men betydligt vekare och lite androgyn manlig datahackare? Samtidigt som Mikael Blomkvist förvandlas till en medelålders kvinnlig expolis? Jag skulle kalla det en snygg revansch. 

När skräckmästaren Ajvide Lindqvist fick sitt Millenium-manus ratat av förlaget skrev han nämligen om historien och bytte plats på huvudpersonerna. Det blev ”Skriften i vattnet”. Berättelsen inleds med en massaker i Stockholms skärgård. En man som gjort sig rik på handel med utsläppsrätter firar midsommar med familj och affärskompanjoner. Mitt i snapsvisan på bryggan mejas alla ner av två yrkesmördare som öppnar eld från en båt. 

Ljudet från avrättningen når grannön där deckarförfattaren Julia Malmros skriver i sin sommarstuga. Som före detta polis, och barndomsvän med den avrättade företagsledaren, kan hon inte låt bli att börja nysta i fallet. Till sin hjälp har hon sin nyblivna unge älskare Kim Ribbing, datahackare med ett bagage av övergrepp och tvångsvård. 

Till en början är Millennium-referenserna lite irriterande. Men i takt med att man lär känna karaktärerna sugs man in i den spännande intrigen. Klart underhållande även om John Ajvide Lindqvist gör sig allra bäst bland troll och vampyrer.


På papparetreat med Matti Ollikainen och Alma Pöysti

Alma Pöysti

Lyssna på: ”Pappan och havet” skriven av Tove Jansson. 

Inläsare: Alma Pöysti (som spelade rollen som Tove Jansson i filmen ”Tove”). Specialkomponerad musik av: Matti Ollikainen. Lyssna på sr.se eller enklast via SR-appen.

Tove Jansson satte fingret på existentiella frågor, manlighet och könsnormer långt innan ”Tre pappor” drack kakao på papparetreat i SVT (aktuell nu) och Susan Faludi skrev sin reportagebok ”Ställd” (1999) om de onödiga männen.

”Pappan och havet” (från 1965) inleds med att en pappa går omkring i sin trädgård och känner sig onödig. ”Allt som fanns att göra var redan gjort, eller så var det någon annan som höll på med det” konstaterar han. Det finns inte ens någon han behöver beskydda, och det är just det som är problemet. 

För att råda bot på det beslutar han att hela familjen ska ge sig ut på havet, ta sig till en ö ute i havsbandet där de ska börja leva om livet alldeles från början. Där pappan ska skaffa vad de behöver, där pappan kan beskydda mamman och barnen. En mamma som innan hon revs upp från hem och vardag trivdes förträffligt bra där hon levt och haft sitt liv och sin kunskap.

Bara här hör man ju hur rätt i tiden den här ny-inläsningen av Tove Janssons kanske allra högst rankade muminbok ligger för den nutida människan. Passa på att lyssna på Alma Pöystis läsning ackompanjerad av Matti Ollikainens (från Franska trion) specialkomponerade musik under helgerna.

Lyssna här: https://sverigesradio.se/avsnitt/pappan-och-havet-del-1-familjen-i-glaskulan