KA berättade förra veckan om att Ronneby kommun har hamnat i blåsvädret – efter att en chef inom vård och omsorg fört en sexlista över vilka anställda som haft sex med varandra, vilket SVT Blekinge var först att avslöja.

Åtta medlemmar i Kommunal har anmält chefen. Vissa har anmält honom för sexuella trakasserier och hot, andra har anmält honom för kränkande särbehandling. En av dem är undersköterskan Sofia, som egentligen heter något annat. 

Hon har jobbat i sju år i Ronneby kommun. Sedan den utpekade chefen började för omkring två år sedan har hon mått allt sämre. Nu i september sjukskrev hon sig. 

För Sofia började problemen när den utpekade chefen krävde att hon skulle besöka en brukare, som konstant tafsade på henne. Så fort hon gick förbi personen blev det till exempel en hand på rumpan.

– När jag gick till chefen och sa att jag blivit utsatt för detta i barndomen, och tycker det är jobbigt, fick jag ändå fortsätta att gå dit. Samtidigt fanns det andra som han favoriserade som aldrig behövde besöka brukaren, säger Sofia.

Blev inkallad på möten på rasten

Tidigare chefer lät henne slippa gå dit, men inte nu längre. Vid ett tillfälle lyfte hon frågan på en APT (arbetsplatsträff). Då svarade chefen att hon kunde använda ett tillhygge mot brukaren, men i övrigt fick hon ingen hjälp. 

Det är först när den utpekade chefen blev omplacerad, och senare avstängd under utredningen, som hon slapp gå till brukaren. 

Sexuella trakasserier vanligt i vården

  • 11 procent av alla kvinnor uppgav 2019 att de utsatts för sexuella trakasserier på jobbet det senaste året. Bland kvinnor under 30 år hade var fjärde blivit utsatt.
  • Mest utsatta var anställda i vård- och omsorg. Vanligast var att de trakasserats sexuellt av andra än kollegor och chefer, till exempel av vårdtagare. 22 procent uppgav att de utsatts för det.

Källa: Arbetsmiljöverket rapport Arbetsmiljön 2019

Sofia kunde även bli inkallad på möten med chefen under sina raster. Ibland hände det hela tre gånger i veckan. Under mötena blev hon anklagad för att vara elak mot kollegor, men när hon frågade sina medarbetare kände ingen igen det. 

– Jag fick inte ihop det och var väldigt frustrerad. När utredningen väl började, och han fick svara på våra anmälningar, sa han att det var en brukare eller anhörig som hade klagat på mig. Det har han aldrig sagt förut, säger Sofia. 

På Kommunals sektion i Ronneby ser man allvarligt på anklagelserna mot mannen. Sektionen har fokuserat på att finnas där för de drabbade, bland annat får medlemmarna höra av sig på kvällar och helger om de vill det. 

– Vi försöker stötta så mycket vi kan för vi förstår att det är en väldigt jobbig situation som tjejerna är i, säger Anette Eriksson, sektionsordförande. 

Chefen avstängd från jobbet

Maria Appelskog är förvaltningschef i Ronneby kommun. Enligt henne brukar kommunen hantera anmälningar om kränkningar internt, men i det här fallet rör det sig om för många anmälningar och att man vill undvika att utredningens trovärdighet ifrågasätts.

Därför har man kopplat in ett utomstående företag som utreder anmälningarna. 

Till en början omplacerade ni den utpekade chefen, men nu har ni stängt av honom medan utredningen pågår. Varför då?

– Grundinställningen från vår sida är att vi ska undvika att stänga av en person eftersom man är avstängd med lön. Går det att omplacera till andra arbetsuppgifter är det första alternativet, men i slutet av förra veckan har det uppkommit arbetsmiljöaspekter som gjorde att vi ompröva beslutet, säger Maria Appelskog. 

Exakt vad det är för arbetsmiljöaspekter som har dykt upp vill hon inte kommentera. Dock tillägger hon att beslutet att stänga av personen var för både de drabbade och den anmäldes skull. 

Men Sofia är missnöjd med att det tog så lång tid för kommunen att stänga av mannen.

– Hade det varit jag som gjort något hade jag blivit avstängd samma sekund som det kom fram. Men skillnaden mellan oss är att jag är anställd och han är en chef, säger hon.