Att reda ut och förklara de ämnen som berör läsarna mest är en av Kommunalarbetarens viktigaste uppgifter. Elin Steen, digital redaktör på KA, och Peter Önnestam, AD, har under det senaste året tagit fram flera digitala format för att förklara komplicerade frågeställningar och snåriga skeenden.  

– Det finns fantastiskt många olika sätt att berätta saker, och vi jobbar hårt för att alltid hitta det bästa sättet. Och alltid med läsarnas behov i centrum. Det är roligt att det blir uppmärksammat, säger Elin Steen och Peter Önnestam.

De båda är nu nominerade i kategorin ”Årets grepp” när Sveriges Tidskrifter prisar branschens bästa journalistik. I sin nominering av KA skriver kategorins jury:

”Vem tjänar på myriader med siffror och komplexa samband? Kommunalarbetaren brottade ner datan med statistikjournalistik och tack vare deras grepp har nu kommunalarbetarna bästa kollen.”

Kommunkoll, vallkoll och lönekoll

Några exempel på det format som nu är nominerat är valkollen där läsaren ställer frågan och KA reder ut, kommunkollen ”Hur mycket satsar min kommun på äldreomsorgen? KA:s tjänst ger besked”, lönekollen ”Hur mycket är medellönen där jag jobbar och hur ser det ut i hela landet? Svaren finns i KA:s lönekoll” och pensionskollen ”När kan jag gå i pension? KA:s pensionskoll ger svar”.

I samma kategori är även Blankspot, Handelsnytt och Veckorevyn samt Travronden nominerade. Vinnarna koras på Tidskriftsgalan den 19 oktober.