Lena Eldstål har ett fullspäckat schema. Hon börjar jobbet omkring klockan sex på morgonen för att städa skolor i Fagersta kommun. Normalt sett fortsätter hennes dag på det sättet fram tills lunchen. 

Det är då omvandlingen sker. När Lena Eldstål är ensam på toaletten byter hon ut sina arbetskläder mot den nystrukna blusen. När hon lämnar toaletten är det i rollen som kommunfullmäktigeledamot (S) i Fagersta kommun. 

– Ju mer vi som har vanliga arbetarkneg syns desto bättre blir det för hela samhället, säger Lena Eldstål, 56 år.

”Kände mig som en liten människa”

Men låt oss ta det från början. Det var strax före riksdagsvalet 2010 som städaren Lena Eldstål tog ett beslut som ställde allt på sin spets. Utöver heltidsjobbet som städare, och hennes fackliga arbete på Kommunal, tackade hon ja till att bli ersättare i kommunfullmäktige i Fagersta kommun.

På ett sätt kändes det självklart, då Lena Eldstål länge brunnit för att göra skillnad. Intresset föddes för många år sedan, då hon började engagera sig i Kommunal och även lärde sig mer om politikens roll. 

Lena Eldstål.

Jag kände mig verkligen som en liten människa. Jag är ’bara’ en städtant medan resten är folk med högre utbildning än mig.

Lena Eldstål

Vetskapen att vissa saker bara kan bestämmas av politiker fick henne att ta klivet. Men samtidigt kändes det nervöst. Skulle hon passa som politiker? 

– Jag kände mig verkligen som en liten människa. Jag är “bara” en städtant medan resten är folk med högre utbildning än mig. Till exempel socionomer eller lärare. Jag var jättenervös, säger Lena Eldstål och tillägger:

– Men samtidigt vägrar jag säga att jag inte kan innan jag har gett det ett försök. Och redan när jag gick i högstadiet var det någon som sa att jag borde bli statsminister eftersom jag pratar så mycket. 

(Artikeln fortsätter nedan)

Lenas bästa tips för att engagera sig politiskt

  1. Först behöver du ha ett parti som du vill engagera dig i. Kontakta partiet på lokal nivå. 
  2. Lär dig mer genom att delta i medlemsmöten. Många gånger finns det en värd på plats som hjälper nya deltagare lite extra.
  3. Tro på dig själv. Visst är det bra att ha en eller flera hjärtefrågor, men det räcker också att ha ett allmänt intresse och vilja lära sig mer. 
  4. Har du en facklig roll i Kommunal? Det är viktigt att dra en tydlig gräns mellan ditt fackliga arbete och din politiska roll. Det som sägs på sektionen stannar på sektionen – förutsatt att inget annat har avtalats. 
  5. Du har rätt att vara tjänstledig för politiska uppdrag. Dock måste du skicka in en ansökan till arbetsgivaren. 
  6. Om du behöver gå direkt från jobbet till ett politiskt uppdrag – eller tvärtom – kan det vara klokt att ha med en väska. Den kan till exempel innehålla ett ombyte.
  7. Sist men inte minst, kom ihåg att ha kul! Din röst spelar roll. 

Vill lyfta kommunalarna

I dag trivs Lena Eldstål bra i politikens rum och sitter på flera stolar. I första hand är hon ledamot (S) i kommunfullmäktige, men likaså vice ordförande i socialnämnden. Samtidigt är hon heltidsanställd som städare i Fagersta kommun. 

Hur hinner du egentligen med allt?

– Det kan vara rätt tufft, men samtidigt älskar jag att lära mig nytt. Man måste ju vara påläst inför mötena och då blir det att jag läser kanske 70 sidor på kvällen. Det är viktigt att man tycker att det är intressant, säger Lena Eldstål.

Dessutom har hon rätt att vara tjänstledig för sina politiska uppdrag. I praktiken uppskattar Lena Eldstål att hon är tjänstledig på omkring 70 procent. 

Lena Eldstål.

När man fattar politiska beslut gör man ofta det på en högre nivå. Då kan jag som kommer ifrån golvet påminna om hur besluten påverkar oss.

Lena Eldstål

Som städare i politiken hoppas hon kunna bidra med andra perspektiv. Till sin hjälp har hon ytterligare tre kommunalare som kandiderar till kommunfullmäktige i år, varav den ena är en annan städare. 

– Finns inte vi representerade där besluten fattas glöms vi bort. Det kanske låter elakt att säga så, men i slutändan handlar allt om prioriteringar och budget, säger Lena Eldstål och utvecklar: 

– När man fattar politiska beslut gör man ofta det på en högre nivå. Då kan jag som kommer ifrån golvet påminna om hur besluten påverkar oss. Till exempel påminde jag om att det inte är alla som kan jobba hemifrån under pandemin, säger Lena Eldstål.

Vad har du för tips till andra arbetare som vill ge sig in i politiken?

– Man ska inte glömma hur glad och stolt man blir när andra tror på en. Jag blev så lycklig när jag såg att folk hade kryssat i mitt namn när jag kandiderade. Det kändes som att jag hade 50 lokalvårdare i ryggen, säger Lena Eldstål.