Smart och snyggt i spansk tv-serie

Intimitet, Netflix

Tv-serie: ”Intimitet” finns på Netflix

Trött på somrarnas Morden i Midsomer-mys och letar efter något med lite mer bett i?

I den spanska politiska thrillern ”Intimitet” får man följa Bilbaos vice borgmästare, Malen, vars karriär hotas när ett filmklipp där hon har sex med en man (som hon träffat via Tinder och som inte är hennes make) sprids.

Hennes fall vävs samman med industriarbetaren Ane, som förnedras på ett liknande sätt.

Smart och snyggt berättat om makt, sextrakasserier och unkna strukturer. Åtta 45-minuter långa avsnitt som man inte vill sluta att titta på.


Om att dra sig tillbaka från larmet

“Övervintring” Katherine May (Yourlife books)

Bok: “Övervintring” Katherine May (Yourlife books)

Solen strålar från en molnfri himmel, växterna har slagit ut i sin fulla prakt och snart närmar sig semestern. Alla är glada och pigga på nya äventyr. Det är bara det att själv skulle du helst vilja dra ner rullgardinen, stänga dörren och be alla dra åt fanders. Eller kanske ännu hellre – emigrera till en ö i Norra ishavet och i veckor ägna dagarna enbart åt att betrakta ödsligheten. Äntligen få utrymme att tänka. Stänga av. Gå i idé. 

Känner du som jag är det här ett utmärkt boktips. Katherine May, journalist och författare, berättar om sin egen tid i livet när hon utmattad kliver av, checkar ut. Det börjar med att hennes man plötsligt blir sjuk och hon lämnar sitt jobb som lärare på universitetet. Ett liv med långa arbetsdagar och hög press byts ut mot en trevande tillvaro av återhämtning. 

Det är en personlig berättelse om att återupptäcka livets små glödande detaljer, men också ett utforskande av människans grundläggande behov av att dra sig tillbaka från larmet. Katherine May varvar skildringen av sina egna vardagar med historiska och kulturella tecken på att vi som varelser alltid har haft ett behov av att gå i idé, att övervintra. Det är inspirerande och hoppfullt i sin klokskap. 


Sommarens balkongläsning

”Systrarna” av Anna Jörgensdotter (Albert Bonniers förlag)

Bok: ”Systrarna” av Anna Jörgensdotter (Albert Bonniers förlag)

Att läsa ”Systrarna” är att kliva in i en annan värld. Det är en text som talar till mig, talar med och till andra (Sonja Åkesson, Kathy Acker, Frida Kahlo) och talar med sig själv. 

Det är en roman som spretar men samtidigt hela tiden rör sig runt kampen, kärleken, lusten, livet och hur jävla svårt det är att få ihop allt. 

Anna Jörgensdotter

Anna Jörgensdotter sitter på sin balkong i kvällen. Ett skyddat rum med bambustaket som insynsskydd, blommor som prunkar och slingrar sig. Hon sitter tillsammans med alla de systrar som finns och funnits och som vi alla behöver leta fram för att staga upp oss.