De senaste åren har en och samma fråga varit uppe på tapeten hos Kommunal i Alvesta. Varför ska stödassistenter inom LSS bekosta sina egna badkläder? Att bada är en del av jobbet, då många brukare har det som rehabilitering. 

Stödassistenten Carina Melin brukar bada två gånger i veckan. Hon uppskattar att hon lägger omkring 500 kronor om året på att köpa badkläder. 

– Badkläderna slits ju, går sönder och går till slut att se igenom. Det är inte roligt att lägga pengar på att köpa nya när det faktiskt är en del av jobbet att bada och borde räknas som arbetskläder, säger hon.

Charlotte Karlsson, Kommunal i Avesta.
Charlotte Karlsson, Kommunal i Alvesta.

Till en början lyfte Kommunal frågan med arbetsgivaren. Dock fick man inte det gehör man hade hoppats på, konstaterar Charlotte Karlsson. Hon är sektionsordförande på Kommunal i Alvesta. 

– Vi lyfte först frågan med chefer inom LSS och funktionsstöd. Då kunde de tänka sig att köpa baddräkter i olika storlekar, men vår tanke var ju inte att alla ska använda samma badkläder, säger hon. 

”Alla har inte råd”

I höstas tog Kommunal upp frågan på nytt i ett samtal med ordförande i omsorgsnämnden. Efter det gick allt fort. I årets budget är badkläder för personalen inräknat. Ungefär 15 tillsvidareanställda omfattas av beslutet. Det ska även finnas en uppsättning för visstidsanställda, enligt Lars Olof Petersson (S), ordförande i omsorgsnämnden.

– Hade det varit karlar som jobbat i verksamheten hade det funnits badkläder för länge sedan. Jag tycker det här faktiskt är en jämställdhetsfråga, säger han.

Jag blev jätteglad när jag fick veta det. Det är inte alla som har råd att köpa en baddräkt till jobbet och en som man använder privat.

Carina Melin, stödassistent

Stödassistenten Carina Melin är nöjd med beslutet.

– Jag blev jätteglad när jag fick veta det. Det är inte alla som har råd att köpa en baddräkt till jobbet och en som man använder privat, säger hon.

”Äntligen har de lyssnat”

Exakt hur det kommer att fungera är ännu oklart. Men faktumet att kommunen räknar in kostnaden i sin budget tycker Charlotte Karlsson är en framgång.

– Jag tycker det känns jättebra. Äntligen har de lyssnat på vad vi har sagt så länge. Vi har inte firat det ännu, men vi har tänkt att fira med medlemmarna lite längre fram, säger hon.

Den fackliga segern har även uppmärksammats av Malin Ragnegård, ordförande i Kommunal. Dels har hon kontaktat ett skyddsombud som jobbat med frågan, dels har hon delat nyheten på sina sociala medier.

 Här är Kommunal Alvestas bästa tips

  1. Ha en bra dialog med politikerna i kommunen. Det gäller att stå på sig och om cheferna inte lyssnar kan du vända dig till politikerna. Om du kommer i kontakt med rätt person kan beslutet gå fort, vilket var fallet i Alvesta. 
  2. Ha regelbundna träffar med nämndordförande i omsorgsförvaltningen. Då har ni chansen att beskriva hur er arbetssituation ser ut och lyfta olika frågor.
  3. Lyssna på medlemmarna. I Alvesta var det en medlem som föreslog att Kommunal skulle driva på frågan om gratis badkläder, något sektionen tyckte lät som en bra idé.
  4. Gör en namninsamling. Det gäller att visa politikerna att ni har kött på benen. Det kan man göra genom att samla in namnunderskrifter. Då visar ni även medlemmarna att man tillsammans kan göra skillnad.