Nytt ljus på fackligt dubbelmord

Podd: Mordet på facktopparna (finns här och där poddar finns)

Den 24 januari 1991 hittades de svenska fackföreningsledarna Bertil Whinberg och Ove Fredriksson döda bakom ett sandtag utanför Tallinn i Estland, då fortfarande en del av det sönderfallande Sovjetunionen. En oerhörd händelse, som det har pratats märkligt lite om i efterhand. 

Den sovjetiska polisutredningen slog fast att Whinberg och Fredriksson följde med prostituerade ut från sitt hotell och sedan utsattes för ett brutalt rånmord. Men är det sanningen? Eller fanns det möjligen politiska motiv, som hängde samman med att svenskarna var engagerade i att bygga upp en ny fristående fackföreningsrörelse i Estland? 

Dagens Arbetes reporter Mikael Färnbo har grävt i fallet och berättar om det i sju späckade poddavsnitt. Han spårar upp ögonvittnen, reser till Estland och gräver fram gamla sovjetiska dokument som legat och dammat på en arkivhylla i 30 år. Det är välgjort och spännande, och en del av de nya uppgifter som kommer fram är rent sensationella.


Nuckan skärskådar kärleken

Nuckans hjärtespalt av Malin Lindroth

Bok: ”Nuckans hjärtespalt” av Malin Lindroth (Norstedts)

Malin Lindroth ger nuckan – den ofrivilligt ensamma kvinnan – en röst i ett samtal där hon inte brukar förekomma. I förordet skriver hon ”jag vill låta nuckan dansa på en scen där hon hittills mest har figurerat som varnande exempel”. Nuckan får i Malin Lindroths bok prata om kärlek. Hon får till och med ge kärleksråd i en hjärtespalt.

Redan i Malin Lindroths förra bok ”Nuckan” började hon undersöka vårt samhälles fixering vid tvåsamhet och vad det gör med en människa att stå utanför en sådan. Hon skrev om (kanske det skamligaste av allt) ofrivillig ensamhet. Att stå kvar ensam när de andra har parat ihop sig.

Nu går Nuckan vidare. Hon skriver att andra ryggar för hennes ensamhet när hon kallar den ofrivillig. Som att det vore det värsta. Men i ”Nuckans hjärtespalt” lägger Nuckan sin ensamhet sida vid sida med den som odlas i frivillig tvåsamhet: ”Hur har den skadat, format och fostrat er?” undrar hon och börjar jämföra.

Den här nätta lilla boken på runt 100 sidor både roar och oroar. Den är lika underhållande som intelligent och öppnar nya vägar för tankarna. Jag har bara ett råd: läs!


Kommer ambulansen om jag behöver den?

Foto: SVT

Tv-program: ”Sjukvårdens förlorare”, Uppdrag Granskning på SVT-play

Många rankar sjukvården som en av de viktigaste politiska frågorna, men få känner till vilka politiker som egentligen bestämmer över sjukvården i regionen där man bor. Inför höstens val tittar SVT:s Uppdrag Granskning tillsammans med SVT:s lokala redaktioner därför närmare på sjukvården och regionpolitikerna.

Det första reportaget av tre som sändes i går onsdag, och finns att se på SVT-play, fokuserar på sjukvården som ju ska vara lika för alla. Att den kanske inte är det kan anas av första avsnittets namn: ”Sjukvårdens förlorare”, där tittaren möter medborgare som drabbas och de som tagit saken i egna händer.

(Kommande veckors avsnitt tittar på om pandemin drabbat Sverige lindrigare om vi varit mindre decentraliserade samt vad Sveriges 5000 folkvalda regionpolitiker egentligen gör.)