Det var i höstas som tre skyddsombud från Strömstad anmälde kommunen till Arbetsmiljöverket. Restiderna var väldigt korta – en resa på 19 minuter kunde vara schemalagd som fem minuter lång. Det visade sig bland annat att kommunen beräknat resor fågelvägen.

– Vi har fått veta nu att kommunen kan få betala vite på 100 000 kronor om de inte löser problemet, säger Anna Sörman.

Just nu sitter de i möten för att komma fram till vad problemen är. Bland annat räknar de fram förflyttningstiden – alltså den tid det tar att parkera bilen när de kommer fram till en vårdtagare, gå till huset eller lägenheten brukaren bor i och låsa upp dörren.

– Det har vi inte haft alls tidigare.

För lite brukartid

Något som de har fått höra är att de inte kan få mer förflyttnings- och restid för att det blir för lite tid kvar till brukartiden.

– Samtidigt har vi varit tvungna att ta av den för att kunna komma dit eller få våra raster.

Men nu kommer det fram att kommunen inte har räknat sådant som när personalen slänger sopor, handlar i en affär eller är i tvättstugan som tid som är insatser för brukarna.

– De ska åtgärda det nu.

Senast den 30 april ska allt vara löst om kommunen ska slippa vite.

Ny som skyddsombud

Anna Sörman har fått många reaktioner på Facebook och glada tillrop på messenger för arbetet hon och de andra två skyddsombuden lagt ner. Men hon har inte någon lång erfarenhet av fackligt arbete. Hon gick med i Kommunal just för att det var så dålig arbetsmiljö och blev skyddsombud i höstas. Innan dess hade de inget skyddsombud på arbetsplatsen.

– Jag fick höra av facket att de inte kunde hjälpa oss om vi inte hade det och det var därför jag och min skyddsombudskollega Ullrika Källsvik blev medlemmar. Jag hade varit skyddsombud i två veckor när vi skickade in anmälan till Arbetsmiljöverket. Det har varit tufft, men det känns som det är värt det.

Kan behövas mer personal

Socialnämndens ordförande Pia Tysklind (S) är bekymrad över läget inom hemtjänsten.

Vad säger du om att körtiderna ibland beräknats fågelvägen?

– Det känns självklart att det inte ska vara så tight att man måste köra som en galning. Man kan ju inte flyga. Tiderna måste vara rimliga.

Hon poängterar att det pågår ett arbete med att förbättra arbetsmiljön inom hemtjänsten överlag, där det ingår att göra om körtider och lägga till förflyttningstider.

Kan det innebära att det anställs mer personal?

– Det kan bli så om det visar sig att det behövs mer folk. Vi får göra det som krävs, vi kan inte ha körtider som är för korta.

Vitet är inte det stora problemet menar Pia Tysklind.

– Det som är viktigt är att det görs något nu åt arbetsmiljön. Vi måste vara bra i hemtjänsten så att man vill arbeta här. Vi behöver rekrytera.