Vi är många som genuint älskar vårt jobb och har lagt ner själ och hjärta för att göra livet lättare för dem som har det svårt. Vi vill så gärna fortsätta med det. Själv jobbar jag nätter på ett äldre­boende. Nu har det så kallade hälsoschemat införts i vår kommun, som i så många andra kommuner. 

Vi som av olika anledningar valt att jobba nätter får fler arbetspass, färre lediga dagar och fler kvällspass då kroppen måste ställa om från natten. Vi är alla mycket tröttare än när vi hade våra rena nätter och vi hamnar ofta på olika avdelningar när vi jobbar kväll. 

Bente Brobeck, undersköterska

Vi som valt att arbeta deltid (73–84 procent) tvingas jobba lika många pass som de som jobbar heltid. Det blir färre timmar per arbetspass, men samtidigt fler pass vilket betyder att vår fritid minskar. 

Många har slutat

När vi jobbade rena nätter hade vi långledighet var fjärde vecka. Då hann vi vila upp oss, fixa lite hemma och kanske till och med umgås med familjen. Nu har många slutat sin anställning för att de helt enkelt inte orkar längre. Många är sjukskrivna. Det betyder att mycket erfarenhet och kompetens har försvunnit. Då får vi ofta in outbildad personal som inte har delegering för medicin, sondmatning, insulin med mera. Då faller detta på de ordinarie, plus allt annat jobb. Många av vikarierna har aldrig jobbat i vården. 

Vi som ännu är kvar sliter och tycker att arbetet känns meningslöst. De flesta, både på dagen och på natten, letar andra jobb och vill göra något helt annat än att jobba i vården.

Tidigare gick vi till jobbet med ett leende på läpparna. Om det behövdes kom vi gärna innan vi började och stannade kvar efter vårt pass. Det är det ingen som orkar nu. Vi har – tyvärr – blivit fråntagna vår arbetsglädje och vår yrkes­stolthet.

Det är dags att vi gör någonting.

Kräver svar från politiker

Jag vill veta hur politikerna i våra kommuner tänker när det gäller hälsoscheman och personal som flyr äldrevården! Jag tänker kontakta en politiker, i så hög position som möjligt, från varje parti i min kommun. Jag vill ha svar på hur de tänker, nu inför stundande val i höst. 

Om vi ska ha en chans att få till en ändring så måste det vara nu. Min önskan är att alla som inte gillar det så kallade hälso­schemat, tar sin chans och gör likadant. Ju fler vi är som trycker på, desto större chans har vi. Gör vi inget, så händer heller inget.