När Kommunalarbetaren ringer står Pernilla Eddesjö i en lokal och packar kläder trots att hon jobbat natt och inte hunnit sova. Ett lass med kläder och annat är redan på väg mot ukrainska gränsen mot Polen. Ukrainska ambassaden har vädjat om hjälp med sådant som skyddsutrustning, mat, sovsäckar, mediciner och ficklampor.

För Pernilla Eddesjö är det ingenting nytt att packa hjälppaket. Sedan 2010 har hon stöttat ett barnhem i Litauen som hon läste om.

– Jag började själv köpa blöjor och barnmat och skickade dit. Jag har besökt dem flera gånger, träffat familjer och socialarbetare där så jag vet verkligen att det gör nytta.

Hur länge har du stöttat barn i Ukraina?

­– Nästan två år. En natt när jag arbetade, läste jag om barnhemmet Novidorm i Ukraina och deras behov. Jag har fått så många företag och privatpersoner som stöttar barnhemmet i Litauen så jag tänkte att jag kan dela med mig. Och sedan dess har jag skickat mat och kläder dit. Det skulle gått en leverans till dem i mars med post, men det går inte nu gränserna är stängda. Då kan jag hjälpa här på Akuthjälp till Ukraina.

Det är inte ditt initiativ?

– Nej, det är en kille som heter Alex och kommer från Ukraina som har kontakt med Ukrainska ambassaden som startat det här. Han och en till är på väg till Ukrainska gränsen i Polen med ett lass nu. Jag fick kontakt med dem i söndags och nu är vi ett gäng ukrainare och svenskar som är här och packar. Det har kommit många och lämnat saker också.

Vet ni att sakerna kommer fram?

– Nej, i nuläget är det svårt att veta var de hamnar. Det är krig. Men ambassaden kommer att hjälpa till vid gränsen. Helst ska det vi samlat in i Ukraina till de som är kvar där, men de som har flytt behöver också hjälp. Vi måste börja någonstans.

Hur kan man som privatperson och vill hjälpa till vad gör man?

– Ta kontakt med någon som håller på och fråga hur man kan hjälpa. Men det är viktigt att höra sig för om vilka de är. Så att man vet att det hamnar där det ska. I de projekt jag varit inblandad i har jag läst och googlat. Alla kan inte åka, men jag har varit där i Litauen och sett att det hamnar där det ska.

Har du tips om hur personer som vill hjälpa till kan kontrollera projekt till Ukraina?

– Ukrainska ambassaden har lagt ut listor på vad som behövs. Det finns ett nummer till ambassaden så att man kan ringa och kolla att det är seriöst. Om osäker på hur det är kan man ringa och höra. Akuthjälp till Ukraina som jag hjälper nu har kontakt med Ukrainska ambassaden och finns med på en lista där.

Har du haft kontakt med barnhemmet i Ukraina nu?

– Ja, jag har inte pratat med dem, men fått ett meddelande. De har inte bombat och skjutit där än. Det ligger nästan på gränsen till Rumänien. Det är långt ner i landet och de har klarat sig hittills.

Red anmärkning: Ukrainska ambassadens webbplats ligger nere – information finns istället på deras sida på Facebook.