Michael Olofsson korrekta titel är anläggningsansvarig vaktmästare. På sommaren arbetar han i huvudsak med fotbollsplaner, på vintern preparerar han skidspår och ser också till så att alla förskolor och skolor i Krokoms kommun i Jämtland har tillgång till isbanor. Isen ligger honom varmt – eller ska vi säga kallt? – om hjärtat, han har spelat hockey på elitnivå.

350 meter lång

Och nu finns det alltså tack vare kommunalare Olofsson en spolad skogsbana i Krokoms kommun. Banan är 350 meter lång och ligger vid Nyhedens skola. Han berättar lite om hur han gick till väga. Snöslunga och en lång slang var de viktigaste redskapen.

– Man fick blöta upp snö och lägga i backarna, eftersom det är terräng är det svårt att få vattnet att ligga kvar annars. Man fick plaska fast det där som på en rodelbana. 

Den långa slangen satte han fast på en matta för att få det lite jämnare. 

Höll premiären hemlig

Det låter som ett tungt jobb?

– Ja, det är ett jäkla slit …

Men till slut blev han nöjd och förra fredagen var det dags.

– Jag sa inte till någon att det var premiär, för jag ville att ingen skulle åka före mig. Det var en jävla känsla! Och det bästa är att göra folk glada.

Undrande praktikanter

Michael berättar att han har haft god hjälp i arbetet av två eritreanska praktikanter.

– De är väl lite brydd att man håller på och vattnar i skogen. I Afrika dricker de vattnet i bästa fall, om man ens har något vatten man kan dricka. Här vattnar man skogen …

Nu har isbanan blivit rikskänd, både SVT och TV4 har rapporterat och sedan också Krokoms kommun har lagt ut filmerna från banan på sin hemsida är det rusning till skogen.

– Det har varit full rulle hela helgen!

Vad har chefen sagt?

– Att det där blir nog svårt att få till. Men jag är så envis så jag sade att jag ska fixa det där. Och till premiären hade han också skridskorna på.