Det har gått närmare 20 år sedan Abdu Salih, oftare kallad för Abbe, började som städare på städenheten i Sundsvalls kommun. Till en början ville han få ett jobb – oavsett vad det var för något – men med tiden lärde han sig att älska sin arbetsplats.

I dag jobbar Abdu Salih som städare på Sundsvalls sjukhus. Här har han rengjort på alla avdelningar och ansvarar även för att utbilda personalen i hur de rengör smittsamma områden.

Abdu ”Abbe” Salih.
Abdu ”Abbe” Salih.

Den största utmaningen hittills är coronaviruset – som har fått behovet av städning att slå i taket. Under den fjärde vågen kämpar Sundsvalls sjukhus med en hög sjukfrånvaro och ett stort tryck på vården. 

– Vi har behövt ändra vårt sätt att tänka kring städningen, konstaterar Abdu Salih.

Avlastar undersköterskorna

För att underlätta för vårdpersonalen har han och kollegorna tagit över flera av undersköterskornas städuppgifter, såsom att rengöra vissa ytor. Abdu Salih uppskattar att han torkar av närmare 600 föremål eller ytor en vanlig vecka på infektionskliniken.

– Vi har försökt att hjälpa till så mycket som möjligt för att vårdpersonalen ska hinna med sitt jobb. Om de inte hinner torka av till exempel sängen eller ett patientbord ordnar vi det, säger Abdu Salih. 

Så fort en patient skrivs ut från ett vårdrum är det dags för Abdu Salih att kavla upp ärmarna. Innan nästa patient kommer måste han rengöra hela rummet. Ju större ruljans det är på patienter desto fler gånger måste rummen städas.

Anställer fler städare

På Sundsvalls sjukhus rådde det ständigt överbeläggning även innan pandemin. Det konstaterar Kommunals sektionsordförande Henriette Eriksson, som menar att pandemin har slagit hårt mot städarna. 

– Om jag är en städare kanske jag brukar städa ytorna i korridoren och på toaletten, men nu får man ta sig an fler områden, såsom att torka vid vårdplatsen. Det innebär såklart en ökad arbetsbelastning och påverkar dem i allra högsta grad, säger Henriette Eriksson.

I början av pandemin var nog många städare stressade, men sedan dess har man kommit långt och tagit fram ordentliga rutiner.

Henriette Eriksson, sektionsordförande för Kommunal

För att få allt att gå ihop har arbetsgivaren rekryterat fler städare. I dag finns det städare tillgängliga 24 timmar om dygnet på akutmottagningen. Vissa medarbetare arbetar 12-timmars-pass i tre dygn. 

– I början av pandemin var nog många städare stressade, men sedan dess har man kommit långt och tagit fram ordentliga rutiner. De är experter på städ och jag är fascinerad över deras arbetsinsatser, säger Henriette Eriksson. 

Förbättrat svenskan

Sundsvalls sjukhus har en yta på cirka 141 000 kvadratmeter, vilket motsvarar 21 fotbollsplaner. Det är ett stort område att rengöra och Abdu Salih uppskattar att han går mellan 15 000 och 20 000 steg under en arbetsdag. 

Trots att arbetsbelastningen har ökat under pandemin är Abdu Salih nöjd med sitt jobb. Han ser sig själv jobba inom städ även i framtiden. 

– Jag måste ändå säga att det är intressant att jobba mitt i allting. Dessutom har jag förbättrat min svenska genom att prata med patienterna. Men såklart kan det vara jobbigt, såsom strax före jul. Då gick jag hem först klockan elva på kvällen, säger Abdu Salih.